Американски сержант получи 10 години затвор за убийство на трима иракчани

Американски сержант бе осъден от военен трибунал на 10 години затвор за “убийство от небрежност” на трима иракски затворници при нападение през май 2006 г. Трибуналът във военна база Форт Кембъл, щата Кентъки, е издал присъдата в понеделник, съобщи Франс прес.

В петък 24-годишният сержант Реймънд Джируард бе признат за виновен за убийство от небрежност, възпрепятстване на правосъдието и неизпълнение на заповед. Той бе осъден на 10 г. затвор и отстраняване от армията за срамно поведение, посочи военен говорител.

Джируард можеше да получи доживотен затвор,  ако бе осъден за предумишлено убийство.

При операция срещу укрепление на бунтовници на остров в река Тигър сержантът, който отговарял за шестчленен екип, изпратил съобщение по радиото до командния си пост, че държат затворници. Когато другият офицер, който бил на отсрещната линия, попитал защо затворниците не са убити, сержантът решил да ги екзекутира, обясни военният прокурор.

След това Джируард задължил войниците да прикрият убийството, заплашвайки със смърт всеки, който не поддържа тезата, че затворниците са се опитали да избягат. В случая са замесени трима от подчинените на сержанта.

Те рискуваха да получат доживотна присъда, но се признаха за виновни и се съгласиха да свидетелстват срещу Джируард. Двама от тях бяха осъдени на 18 месеца затвор за убийство, а третия получи 9 месеца зад решетките за прилагане на физическо насилие, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?