Американски щат съди Китай заради коронавируса

Австралия лобира за международно разследване на пандемията

Китайският президент Си Цзинпин по време на първото си посещение в обхванатия от епидемията град Ухан

Американският щат Мисури внесе жалба срещу Китай, обвинявайки Пекин, че е прикрил сериозността на епидемията от коронавируса и по този начин е нанесъл непоправими икономически и човешки щети на Мисури и по цял свят. Искът е следствие от многобройните информации и свидетелства, че опасенията за политическата стабилност са надделели над интересите на общественото здраве в началото на епидемията.

Същевременно Австралия лобира за независимо международно разследване на произхода на новия вирус, причините за неговото разпространение и отговора на Световната здравна организация (СЗО), като се опитва да привлече подкрепа от САЩ, Франция, Германия и други страни.

Китай съобщи на 31 декември за първи път за вируса на СЗО, а тя обяви глобално извънредно положение на 30 януари. Според критиците и двата пъти е било действано със закъснение и това е спомогнало за разпространението на коронавируса.

Пекин определи съдебния иск като „абсурден“ и остро разкритикува австралийската инициатива.

Гражданският иск е внесен в окръжния съд на Източно Мисури от главния прокурор на щата Ерик Шмит. Той е насочен към китайското правителство, Китайската комунистическа партия и други китайски държавни институции и официални лица.

Те са обвинени, че са скрили жизненоважна информация в самото начало на пандемията, арестували са хора, които са сигнализирали опасността и са отрекли, че новият коронавирус е силно заразен, предава Асошиейтед прес.

Това прикриване е причинило ненужна световна пандемия, която можеше да бъде избегната и е довела до човешки жертви и икономически щети за десетки милиарди долари в Мисури, се казва в съдебните документи. Щатът съди Китай за изплащане на обезщетение, чийто размер не се разкрива.

"Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на Covid-19, затвори устата на информатори и не положи особени усилия да спре разпространението на заболяването", заяви прокурорът републиканецът Ерик Шмит.

В Мисури са потвърдени 5963 заразени с новия коронавирус, в това число 215 починали.

Президентът Доналд Тръмп първоначално хвалеше Китай и колегата си Си Цзинпин за реакцията на коронавируса. Но скоро след това заговори за "китайския вирус" и през последните дни втвърди тона към Пекин.

Китай е изправен и пред други подобни дела в американски съдилища. Експерти по международно право обаче не виждат особена възможност те да бъдат спечелени.

Китай днес нарече съдебния иск на щата Мисури "абсурден". Външното министерство и други китайски правителствени ведомства категорично отричат обвиненията, че китайски служители са забавили разкриването на мащабите на епидемията в град Ухан, в централен Китай, в края на миналата година.

"Този така наречен съдебен процес е мнго абсурден и няма никакво фактическо и законово основание", заяви говорителят на външното министерство в Пекин Гън Шуан. От началото на епидемията Китай се справя с нея по "открит, прозрачен и отговорен начин" и американското правителство трябва да "отхвърли подобен неоснователен иск", каза той.

Австралийската инициатива засега не получава подкрепа

Австралийският премиер Скот Морисън се опитва да си осигури подкрепа за международно разследване на пандемията от новия коронавирус, предаде в сряда Ройтерс.

Морисън е обсъдил въпроса по телефона с президентите на САЩ и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, и с германската канцлерка Ангела Меркел, съобщиха от неговата канцелария.

Идеята обаче засега явно не предизвиква ентусиазирана подкрепа.

Френският президент Еманюел Макрон отхвърлил идеята на австралийския премиер, предаде Ройтерс. Макрон казал на Морисън, че сега не е времето за това. В момента има спешна необходимост да се действа в синхрон срещу вируса, а не да се търси кой е виновен, заявил още френският президент, цитиран от представител на Елисейския дворец.

Макрон обаче признал, че "има някои въпроси", и подчертал "необходимостта от прозрачност от страна на всички играчи, а не само на СЗО".

Германия вижда необходимост да бъдат установени фактите около пандемията от новия коронавирус, за да бъдат научени уроци за бъдещето, заяви днес говорителят на правителството Щефен Зайберт.

"В подходящия момент ще е необходимо да анализираме всяка фаза от пандемията", каза Зайберт пред репортери. Той подчерта необходимостта от съвместна работа на международната общност.

"Всички ние трябва да знаем какво се е случило, какви са били резултатите от действията, и се нуждаем от прозрачност", каза Зайберт. В същото време той уточни, че "германското правителство не планира каквито и да било санкции".

Германия подкрепя СЗО и иска тя да бъде подсилена, повтори позицията на страната говорител на нейното министерство на външните работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?