Американски студент бе осъден на 15 г. принудителен труд в Северна Корея

Ото Фредерик Уармбайър пред севернокорейския съд. Снимка: ЕПА

21-годишният американски студент Ото Фредерик Уармбайър бе осъден на 15 години принудителен труд в Северна Корея, съобщават китайската агенция Синхуа и японската Киодо.

Той бе изправен пред съда по обвинение, че е откраднал и е опитал да изнесе от страната плакат с политическа пропаганда, което представлява престъпление срещу държавата.

Уармбайър е посетил Северна Корея като турист на организиран тур покрай новогодишните празници. Той трябвало да отпътува през януари, но бил арестуван по подозрение, че е извършил враждебни действия срещу местната власт.

На 29 февруари севернокорейският режим разпространи няколко клипа, в които младият американец просълзен признава кражбата и заявява, че е направил най-голямата грешка в живота си, молейки за освобождаване.

Уармбайър обяснява, че е действал по нареждане на протестантската църква в Охайо, която го насочвала към нанасяне на щети на мотивацията и труда на севернокорейския народ, с мълчаливото одобрение на ЦРУ и американското правителство. Младежът обясни още, че му било обещано неговото семейство да получи компенсация от 200 000 долара от църквата, ако бъде арестуван.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?