Американски студент бе осъден на 15 г. принудителен труд в Северна Корея

Ото Фредерик Уармбайър пред севернокорейския съд. Снимка: ЕПА

21-годишният американски студент Ото Фредерик Уармбайър бе осъден на 15 години принудителен труд в Северна Корея, съобщават китайската агенция Синхуа и японската Киодо.

Той бе изправен пред съда по обвинение, че е откраднал и е опитал да изнесе от страната плакат с политическа пропаганда, което представлява престъпление срещу държавата.

Уармбайър е посетил Северна Корея като турист на организиран тур покрай новогодишните празници. Той трябвало да отпътува през януари, но бил арестуван по подозрение, че е извършил враждебни действия срещу местната власт.

На 29 февруари севернокорейският режим разпространи няколко клипа, в които младият американец просълзен признава кражбата и заявява, че е направил най-голямата грешка в живота си, молейки за освобождаване.

Уармбайър обяснява, че е действал по нареждане на протестантската църква в Охайо, която го насочвала към нанасяне на щети на мотивацията и труда на севернокорейския народ, с мълчаливото одобрение на ЦРУ и американското правителство. Младежът обясни още, че му било обещано неговото семейство да получи компенсация от 200 000 долара от църквата, ако бъде арестуван.

Споделяне
Още от Свят