Американски военен кораб срещу сомалийските пирати

Американският боен кораб "Бейнбридж" достигна мястото край бреговете на Сомалия, на което са намира датският танкер "Мерск Алабама" с 20-членен американски екипаж, който вчера за кратко беше похитен от сомалийските пирати, предадоха световните агенции в четвъртък.

Похищението стана на около 500 км югоизточно от сомалийския град Ейл. До вечерта екипажът успя да си върне контрола върху танкера, превозващ храна, предназначена за Световната програма по прехраната. Танкерът беше поел към кенийското пристанище Момбаса, когато беше атакуван от сомалийските пирати.

След като екипажът си върна контрола на кораба, пиратите напуснаха танкера със спасителна лодка, но взеха със себе си и капитана Ричард Филипс. Цяла нощ спасителната лодка беше в близост до танкера. Екипажът на кораба преговаряше за освобождаването на Филипс, като предложи на пиратите храна, но преговорите не дадоха резултат, уточнява Асошиейтед прес.

Пред агенцията доведената сестра на Филипс - Джина Коджо, разказа, че според получената от останалите членове на танкера информация, Филипс сам е предложил да бъде взет за заложник от пиратите, а в замяна на това те да пуснат на свобода останалите хора от екипажа.

Малко след като стана ясно, че екипажът е поел контрола върху кораба, но че животът на капитана е в опасност, към мястото, на което се намираше "Мерск Алабама", пое американският боен кораб.

Не е ясно как ще се развие ситуацията около "Мерск Алабама". Вариантите са преговори с пиратите, подкрепени със заплаха за използване на сила. Но всяко военно действие би застрашило живота на екипажа на танкера и най-вече на капитана му, който е в ръцете на пиратите, отбелязва Асошиейтед прес.

По повод на кризата с танкера американският държавен секретар Хилари Клинтън каза, че международната общност трябва да изкорени пиратството край сомалийските брегове.

Американските военноморски сили са начело на флотилия от военни кораби от 20 страни, които се борят с пиратството в района на Аденския залив.

Това не пречи обаче на сомалийските пирати да стават все по-дръзки, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че сред похитените от началото на тази седмица кораби е и "Маласпина касъл" с български моряци на борда.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?