Американски военни участват в офанзивата срещу Ракка

Американски военни участват в офанзивата срещу Ракка

Американски военни съветници участват в офанзивата срещу град Ракка - последния бастион на групировката "Ислямска държава" в Сирия, съобщи говорител на армията на САЩ, цитиран от Франс прес.

Военните придружават и съветват бойците на Сирийските демократични сили. Те не участват в преки боеве. Една от задачите им е да координират въздушните удари, каза полковник Райън Дилън.

Американската армия е дискретна по отношение на присъствието си в Сирия, но разкри преди време, че 500 войници от специалните сили са на терен със задачата да обучават и подкрепят Сирийските демократични сили - коалиция от кюрдски и арабски бойци. Освен това морски пехотинци подпомагат с артилерийска батарея офанзивата срещу Ракка, която започна през ноември.

Двама американски доброволци са загинали миналата седмица в сраженията срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия. Това съобщи кюрдската въоръжена групировка Сили за защита на народа, предаде Асошиейтед прес.

Алан Уордън, на 29 години от Бъфало, Ню Йорк, и Робърт Грод, на 28 години от Калифорния, са били убити съответно на 5 и на 6 юни в битката за Ракка. Те не са бойци от американските специални части.

Споделяне

Още от Свят