Американски военни започват подготовка на бази в Турция

В базата Инджирлик край Адана пристигна първата група американски военнослужещи, съобщиха турските информационни агенции и електронни издания, цитирани от БТА. В Диарбекир, в Батман и в Муш,в източната част на страната, както и в пристанищата Мерсин и Искендерун ще се правят проверки на подготвеността им за евентуални военни действия срещу.

Според частния телевизионен канал НТВ по време на инспекциите, които ще започнат най-късно утре, ще бъдат проучени възможностите за разполагане на летищата на системи за противовъздушна отбрана Пейтриът.

150 военнослужещи ще инспектират готовността на турските бази за евентуална военна операция в Ирак. По-голямата част са американци, но има и представители на други натовски държави. Проверката ще продължи 10 дни.

В проверката на базите ще участват и турски военни. Днес и началникът на генералния щаб Хилми Йозкьок ще участва в инспекцията.

Правителството на Абдуллах Гюл даде резрешение за инспекциите едва в края на миналата седмица, след като Вашингтон поиска базите още преди няколко седмици. До решението на турското правителство се стигна, след като то попадна под силен натиск от страна на военните и на САЩ.

Заместник-началникът на турския генерален щаб Яшар Бююкянът публично обвини правителството и парламента, че не излизат със становище за участието на Турция в евентуална война срещу Ирак, а влиятелният в. Ню Йорк таймс публикува статия, в която изложи безпокойства на Пeнтагона по забавянето на решението на Анкара.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?