Американски войник заподозрян за шпионаж в полза на Ал Каида

Американски войник от Националната гвардия е арестуван по обвинения, че се е опитвал да предостави информация на терористичната организация Ал Каида, предаде Асошиейтед прес като се позова на американски военен говорител.

Заподозреният Раян Андерсън беше задържан след разузнавателна операция.

Подполковник Стивън Баргър потвърди, че 26-годишният Раян Андерсън е арестуван по обвинения, че е помагал на врага и се е опитвал да се свърже и да предостави разузнавателна информация на Ал Каида. Баргър отказа да даде повече сведения за ареста и за това каква информация е предоставял Андерсън. Той е задържан в американската военна база Форт Луис южно от Сиатъл, в очакване срещу него да бъдат повдигнати обвинения за помагане на врага и опит да предаде информация на Ал Каида.

Андерсън е арестуван след съвместно разследване на армията, министерството на правосъдието и ФБР.

Запазили анонимност военни представители посочиха, че Андерсън влизал в екстремистки интернет чат румове и се опитвал да установи контакт с членове на Ал Каида, предлагайки им информация за американските военни възможности и оръжия. Не е ясно как правителството е разбрало за контактите на Андерсън, но властите са започнали да следят комуникациите му. Предполага се, че той не е успял да предаде никаква информация на Ал Каида.

Андерсън служи в 81-а бронетанкова бригада на Национална гвардия и е трябвало да замине идните месеци за едногодишна мисия в Ирак. Той е приел исляма в последните пет години.

Подробностите по случая са доста неясни и все още не е ясно какви точно са подозренията спрямо Андерсън, отбелязва кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон.

Сред американската общественост обаче случаят обаче може да предизвика притеснения за надеждността на военнослужещи, които са мюсюлмани.

Американското военно ръководство обаче се въздържа от подобни обобщения и тъкмо обратното, набира повече мюсюлмани, които да бъдат обучени в помощ на операциите в Ирак.

Андерсън е вторият войник - мюсюлманин от Форт Луис, заподозрян в сътрудничество с врага в периода на войната срещу тероризма.

Бившият капитан от Форт Луис Джеймс Йи беше обвинен за предаване на класифицирана информация в лагера Гуантанамо, където са задържани стотици бойци, свързани с Ал Каида и талибаните.

Други трима служители, работещи за американците, бяха обвинени за нарушения на мерките за сигурност в Гуантанамо.

Споделяне

Още от Свят