Американски войници пристигнаха в Полша

Американски войници пристигнаха в Полша

Американски войници пристигнаха в Полша, предаде Асошиейтед прес в четвъртък. Разполагането на контингента сбъдва мечтата на поляците след падането на комунистическия режим през 1989 г. в страната им да има американски войски с цел възпиране на Русия, отбелязва агенцията.

Американски войници и военни автомобили влязоха тази сутрин в Югозападна Полша от Германия. Те ще бъдат базирани в град Жаган, близо до полско-германската граница.

Съединените щати и други западни съюзници извършват учения в Полша, на източния фланг на НАТО. Това обаче е първото постоянно разполагане на военен контингент на държава от алианса.

Тържественото настроение в този исторически за Полша момент обаче е помрачено от тревогата, че новият американски президент Доналд Тръмп, който е благосклонен към Кремъл, може в крайна сметка да изтегли разположените войници, посочва Асошиейтед прес.

Полша и балтийските републики са разтревожени от намеренията на Русия заради агресивността, проявена от нея в Украйна и Сирия.

Франс прес съобщи, че американският конвой от 24 бронирани автомобила "Хъмви" и десетина камиона е бил посрещнат на полско-германската граница от полски войници.

Щабът на американската бригада ще бъде разположен в Жаган, а официалната церемония за разполагането ще се състои в събота. Предвидено е нейната численост да достигне 3500 военнослужещи с 87 танка "Ейбрамс" и над 550 бронирани автомобила за транспортиране на войници.

Американската бригада ще бъде базирана в Полша в рамките на операция "Атлантическа решителност", обявена от президента Барак Обама, отбелязва Франс прес. Части от нея ще бъдат разполагани на ротационен принцип и в други източноевропейски страни членки на НАТО - България, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Руските власти очаквано реагираха остро.

Русия се отнася отрицателно към разполагането на американски военен контингент в Полша и възприема това като заплаха за националната ѝ сигурност, даде да се разбере Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин. Той подчерта, че всяка държава ще реагира негативно на засилване на чуждестранното военно присъствие край своите граници.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?