Американски войници щурмуваха погрешка цех в пловдивско село (обновена)

МО и посолството на САЩ се извиниха: Не е упражнено насилие

Скрийншот, Нова телевизия

Американски войници са нахлули погрешка в производствен цех в Пловдивско. Те са го претърсили, а след това респектирали персонала.

Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е станал преди повече от две седмици по време на съюзническо учение в Чешнегирово. Сега собственикът и работниците в предприятието смятат да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение, съобщиха бТВ и Нова телевизия.

Фабриката буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение. Група военни, въоръжени с картечници и автомати, прескачат ограда и нахлуват в цеха.

Тази сутрин говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира пред БНТ, че потърпевшите от фабриката са подали сигнал до Окръжна и до Военна прокуратура, жалба до Министерство на обраната не е подавана, но то се е сезирало и проверка върви.

Малко по-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че не е упражнено никакво насилие от страна на въоръжени в Чешнегирово. Те са наредили на работниците в цеха да седнат.

От министерството поднесоха извинение на собственика на цеха и работещите в него и казаха, че ще компенсират фирмата, ако има нанесени материални щети.

Служебният военен министър Георги Панайотов каза, че не може да се говори за "инцидент", защото американските военни не са употребили насилие.

Toй каза, че компетентните служби и ръководството на МО не са били уведомени за случая.

Посолството на САЩ у нас също се извини за инцидента и съобщи, че е получило информация едва вчера.

"Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата", казаха от американското посолство и добавят, че в момента се провежда задълбочено разследване на причината за тази грешка.

Действието се развива на 11 май.

Американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада са провеждали учебна симулация, в рамките на която е трябвало да бъдат овладени и обезопасени сгради на летище Чешнегирово.

По време на учението американските войници са влезли и в сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица.

Случилото се е документирано от няколкото охранителни камери, разположени в цеха.

Около 13.30 часа седем въоръжени войници прескачат оградата и нахълтват в цеха за нестандартно оборудване на рафинерии за олио. Първи срещу тях се оказват Георги и Атанас.

"Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика "Седал!Седал!". Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас. Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето", разказва Георги Нешев, който работи в цеха.

"Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх", спомня си колегата му Васко.

Въоръжените войници се разпределили на групи и обходили всички помещения в цеха. Това показват и кадрите от охранителните камери. След като извършили т.нар "прочистване" на обекта, напуснали сградата. От страх работниците не посмели да се обадят на тел. 112, а сигнализирали собственика, който по това време не бил във фирмата.

Той от своя страна отишъл до военното летище, за да потърси обяснение за действията на натовските войници.

"Веднага отидох, тъй като имаше учение. Веднага отидох във Военна полиция. Две момчета бяха. Те се обадиха на техен начилник и казаха, че няма как да реагират за това нещо. За мен това е голяма обида. Това е все едно аз съм някакъв терорист. Обиден, унизен. Все едно ние сме някакви бандити", смята собственикът Марин Димитров.

Мъжът ще търси правата си по съдебен ред и вече е наел адвокат.

"За мен е налице противозаконно влизане в чужд частен имот. Както и считаме, че са налице закана и заплаха с убийство, тъй като са осъществени безспорни действия по този начин с дългоцевно огнестрелно оръжие срещу цивилни лица", каза адвокат Борислав Мазнев пред Нова телевизия.

"Ще си търся правата по всякакъв начин. Няма да го оставя това така, да бъда обиден по този начин", добави Димитров.

Мъжът вече е депозирал две жалби до Военната и Районната прокуратура и чака отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?