Американски войници твърдят, че за малко са пропуснали да заловят главния бодигард на Саддам Хюсеин

Американски войници заявиха, че са пропуснали да заловят човека, отговарящ за охраната на Саддам Хюсеин, а вероятно и самия бивш иракски лидер, като са закъснели с 24 часа, предаде Асошиейтед прес.

Войниците щурмували три селски стопанства в родния град на Саддам - Тикрит по едно и също време в часовете преди разсъмване, след като получили информация, че шефът на силите за сигурност на Саддам Хюсеин е в една от къщите, съобщи подполковник Стив Ръсел от 4-та пехотна дивизия, който оглавявал операцията.

"Закъсняхме с 24 часа", добави той. В четвъртък при акция в Тикрит американски войници заловиха група мъже, между които се предполага, че има между 5 и 10 бодигардове на Саддам Хюсеин. След това войниците са научили, че в една от щурмуваните днес селскостопански сгради се укрива човекът, отговарящ за охраната на бившия иракски лидер, както и самият диктатор, съобщи Стив Ръсел.

Американските военни отказаха да съобщят името на лицето, което са искали да заловят. Според тях той отговарял за сигурността на Саддам Хюсеин след ареста на 17 юни на личния секретар на бившия иракски президент - Абид Хамид Махмуд ат Тикрити, номер 4 в списъка на САЩ с най-издирваните представители на бившия режим.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?