Американски войски ще се върнат в Северен Ирак

Американските въоръжени сили планират да изпратят хиляди войници обратно в богатия на петрол Северен Ирак, за да предотвратят гражданска война между араби и кюрди, съобщава британският вестник "Таймс" във вторник.

Извънредният ход, който отчасти променя решението за намаляване на числеността на войските, е първият съществен сигнал, че планът на Барак Обама за изтегляне може да не проработи, отбелязва изданието. Американският президент иска всички американски войски да напуснат Ирак до 12 месеца.

Кюрдски и арабски лидери са се съгласили по принцип да позволят на американски войници да навлязат в незаселени райони около Мосул и Киркук, каза генерал Рей Одиерно, най-висшият американски командир в Ирак. Войниците ще формират съвместни отряди с иракските си колеги, за да умиротворят най-размирната част на страната.

Мнозина лидери в района спорят къде трябва да минава границата между териториите им и как да бъдат разпределяни петролните приходи. Според Одиерно Ал Каида се възползва от това разделение на араби и кюрди - нещо, което американските войници се опитват да преодолеят.

Над 100 души са убити този месец в арабско-кюрдски райони, включително при атентати с коли бомби, които разрушиха селища близо до Мосул. В самия град въоръжени мъже убиха двама полицаи и раниха гражданин на пропускателен пункт вчера. Друг знак за нестабилността на региона е, че властите отложиха преброяване на населението заради опасения, че това ще ескалира напрежението, като разкрие коя страна има по-големи шансове да спечели референдум за подялба на земите и петрола.

Разполагането на американските войски ще започне в провинция Ниневия, където се намира Мосул, а след това и в Киркук.
Споделяне

Още от Свят