Американски ВВС-генерал разкри плана за война с Иран

Американски ВВС-генерал разкри плана за война с Иран

Военният експерт на американската телевизия Фокс Нюз и генерал от ВВС на САЩ в оставка Томас Макинърни разкри някои от подробностите на подготвяната операция срещу Иран.

В ефира на телевизията в сряда вечерта Макинърни заяви, че операцията срещу Иран ще започне с масирана бомбардировка на значими обекти от военната инфраструктура на страната. “В първите 48 часа от операцията ще бъдат нанесени удари по 2500 цели по територията на Иран – ядрени обекти, компоненти от ПВО, пускови установки на ракетите “Шахаб-3” и командни пунктове. А след това ще позволим на иранския народ да си върне страната обратно”, съобщи Макинърни.

В началния стадий на военната операция срещу Иран, по думите на генерала в оставка от ВВС на САЩ, ще се използва най-новата бомба, предназначена за поразяване на бункери. Теглото на тази бомба, уточни той, е 13,9 тона. В Иран, каза Макинърни, няма нито един бункер, който би издържал на подобен удар.

Военният експерт не уточни за какъв боеприпас става дума, но преди няколко седмици стана известно, че невидимите за радарите американски бомбардировачи В-2 ще носят новата бомба Massive Ordnance Penetrator (MOP). Всеки бомбардировач може едновременно да носи по два такива боеприпаса с дължина 6 метра, тегло 13.5 тона и заряд 2.4 тона взривно вещество.

На 11 септември “Фокс Нюз” съобщи, като се позова на източници от Белия дом, че САЩ планират да започнат военна кампания срещу Иран през лятото на 2008 г. Том Макинърни, известен като привърженик на прилагането на сила за разрешаването на конфликта около ядрената програма на Иран, още през 2006 г. заяви за подготвяна военна кампания срещу тази страна.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?