Американски заложник показан на видеозапис на Ал Каида

Членове на Ал Каида пуснаха видеозапис в Интернет, показващ мъж, който се представя като Пол Джонсън, американски гражданин, служител на Локхийд Мартин и който от събота е в неизвестност в Саудитска Арабия.

Въоръжените похитители заплашиха да убият мъжа, ако до 72 часа не бъдат изпълнени исканията им.

В четири и половина - минутния видеозапис, който беше сериозно редактиран, Джонсън говори 25 секунди, като съобщава името си.

Очите му бяха привързани с бяла лента и той бе показан отпред и отстрани, а ризата му бе разкъсана, за да се вижда татуировката на лявото му рамо, предаде Си Ен Ен.

Маскиран похитител, въоръжен с автоматично оръжие, се представи като Абдул Азиз ал- Мукрин, военен лидер на Ал Каида в Саудитска Арабия. Неговата самоличност засега не е потвърдена от независими източници.

"Ако тираните от Саудитското правителство искат техния господар Пол Маршъл Джонсън да бъде освободен, те трябва да освободят муджахидините, задържани в затвора в Наер, Ар Руаис и Алеча до 72 часа", казва въоръженият. В противен случай той заплашва да екзекутира Джонсън като "отмъщение за мюсюлманските братя, чиято кръв се лее свободно в различни части на света".

Той добави, че през тази година на Арабския полуостров ще се пролива кръв на западни граждани.

Маскираният похитител, говорещ от името на група, наречена Ескадрон на Фалуджа и която твърди, че е свързана с Ал Каида, посочва, че при отвличането на Джонсън друг негов колега, също американец, е бил убит. В събота, когато Джонсън изчезна в Рияд, друг американец - Кенет Скрогс - беше намерен мъртъв.

От американското разузнаване казаха, че сайтът, на който във вторник бе излъчен видеозаписа с Джонсън, в миналото е използван от Ал Каида. Оттам също така посочиха, приемат сериозно заплахата на похитителите.

Адел ал - Джубиер, съветник на саудитския престолонаследник Абдула, каза, че записът показва "жестокото и нехуманно лице на врага, пред когото сме изправени".

"Ние сме решени да осигурим безопасността на заложника и се надяваме, по волята на Бога, да можем да го освободим и върнем при семейството му", каза Ал - Джубиер пред Си Ен Ен.

Той обаче даде да се разбере, че едва ли условията за освобождаването на задържания американец ще бъдат изпълнени, тъй като политиката на саудитското правителство е да не преговаря с терористи.

Към момента саудитските власти, в сътрудничество с американските, се опитват да установят дали са верни твърденията на Ескадрона на Фалуджа, че точно тази група е отвлякла Джонсън.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?