Американски журналист и съпругата му са арестувани в Иран

Иранските власти обявиха в петък, че са арестували кореспондента на американския вестник "Вашингтон пост" в Иран Джейсън Резаян и съпругата му, която e иранка и също е журналист, информира АФП, цитирана от БТА.

 

Според висш представител на иранската съдебни власти срещу двамата се води разследване и повече информация ще може да бъде дадена след приключване на техническите проверки и разпитите. Той допълни, че силите за сигурност на Иран наблюдават цялата страна и следят "действията на враговете".

Преди ден "Вашингтон пост" писа, че Резаян, който е от американско-ирански произход, съпругата му Йеганех и двама фотографи са били арестувани в сряда вечерта. 38-годишният Резаян има американско и иранско гражданство, но Техеран не признава двойното гражданство.

 

Съпругата му, която работи като кореспондент на списание "Нешънъл", издавано в Обединените арабски емирства, е с иранско гражданство и е подала молба за постоянно пребиваване в САЩ. Резаян е кореспондент на "Вашингтон пост" в Техеран от 2012 г.

Държавният департамент на САЩ работи по случая с ареста на "трима американски граждани" в Иран, но не дава подробности. САЩ и Иран прекъснаха официално дипломатическите си отношения след Ислямската революция през 1979 година.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?