Американски журналист се оплака, че не е бил пуснат в Турция

Американски журналист се оплака, че не е бил пуснат в Турция
Базиран в Турция американски журналист каза, че на истанбулското летище "Ататюрк" не му е било позволено да влезе отново в Турция и затова той се връща в САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 
 
Дейвид Лепеска е един от няколкото чужди журналисти, които неотдавна бяха задържани, недопуснати или изгонени от Турция. Турското правителство води кампания срещу критичните към него медии и инакомислещи и това буди безпокойство, отбелязва Асошиейтед прес, допълвайки, че преди време Турция, която иска да стане член на ЕС, е била смятана за образец за мюсюлманска демокрация.
 
Лепеска, който пише за списание "Форин афеърс" и за Ал Джазира Америка, заяви пред Асошиейтед прес, че не му е било обяснено защо не може да се върне в Турция, нито дали забраната е постоянна. Лепеска пристигнал в Турция в неделя вечерта от Италия, където бил на почивка със семейството си. Когато пристигнал в Истанбул, бил уведомен, че входната му виза е блокирана и трябва да чака разрешение от Анкара, за да може да влезе в страната. След 20 часа чакане журналистът решил, че явно няма да бъде пуснат и си взел билет за Чикаго, откъдето е родом. 
 
Засега няма коментар от турското вътрешно или външно министерство по случая. Консулството на САЩ в Истанбул не пожела да коментира. 
 
Лепеска каза, че не е бил акредитиран като журналист в Турция, защото е имал валидна виза като редактор, работещ за Световната банка. От банката потвърдиха, че е работел за нейна организация на непълен работен ден като редактор-консултант. 
 
Комитетът за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк, призова турските власти незабавно да позволят на Лепеска да влезе в страната. 
 
Турското правителство трябва да престане да пречи на него и на други чужди журналисти да предават от страната, каза програмният координатор на комитета за Европа и Централна Азия Нина Огнянова, съобщи АП.
Споделяне

Още от Свят