Американските борси се сринаха в деня на клетвата на новия президент

Основните американски борсови индекси отчетоха най-големия спад за последните два месеца в деня на встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама. Акциите на банките поевтиняха рязко на фона на опасенията за бъдещето на сектора, предадоха агенциите в сряда.

Индексът "Дау Джоунс" падна с 332 пункта или 4%, другите два водещи индекса – "Стандард енд Пуърс" и "Насдак" отчетоха спад съответно с 5.2 и 5.7%.

Най-драстичен спад имаха акциите на банките – "Банк ъф Америка" - с 28%, "Джей Пи Морган" – с 20.7% и "Ситигруп" – с 20%.

Курсът на акциите на водещите банки се понижи поради опасенията на инвеститорите, че новият план за спасяване на банковата система, който екипът на Обама разработва, ще доведе до засилване на участието на държавата в банковия сектор.

Според мнозина анализатори новото правителство ще трябва да инжектира още средства в банките или да създаде дружество, което да придобие проблемните банкови активи.

Подобни мерки може да засилят участието на държавата в банковия сектор. Това от своя страна би могло да доведе до опасността акционерите в засегнатите компании да загубят дяловете си в процеса на придобиването.

В сряда сенатът на САЩ ще поиска от новия министър на финансите Тимъти Гайтнър подробности за промените, които Обама може би ще приеме в планирания мащабен пакет за 825 млрд. долара за стимулиране на икономиката. Обама се надява планът да бъде одобрен от конгреса през следващите няколко седмици.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?