Американските деца може да бъдат ваксинирани срещу Covid в началото 2022 година

Американските деца може да бъдат ваксинирани срещу Covid в началото 2022 година

Американските деца на възраст под 12 години по всяка вероятност ще бъдат ваксинирани в началото на 2022 година, обяви д-р Антъни Фаучи, главен експерт на САЩ по инфекциозни болести и съветникът на Белия дом, цитиран от световните агенции.

Детската имунизация е основна тема в САЩ, тъй като може да облекчи тежестта върху милиони родители, чиито деца все още учат дистанционно.

Ситуацията е много различна в зависимост от щатите и естеството на училищата (държавни, частни, религиозни) и има разногласия между властите и учителите по въпроса за отварянето на училищата.

За момента нито една от трите ваксини, разрешени в САЩ - Пфайзер/Бионтех (Pfizer/ BioNTech), Модерна (Moderna), Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson), не може да се прилага на деца под 16 години.

Пред Ен Би Си д-р Фаучи каза обаче, че някои компании вече са започнали проучвания за "постепенно" сваляне на тази възрастова граница: не от 12 години на шест месеца наведнъж, а като се започне от 12 на 9 години, след което от 9 на 6 години, от 6 на 2 години и т.н.

С оглед на напредъка на тези проучвания имунологът, уважаван от много американци, прогнозира, че децата под 12 години ще бъдат ваксинирани най-рано в края на годината. "И много вероятно през първото тримесечие на 2022 година", добави той.

Гимназистите трябва да могат да се ваксинират от "тази есен". "Не съм сигурен, че ще бъде точно на първия учебен ден", но приблизително по това време, каза още Фаучи.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?