Американските и иракски сили обявиха победа в Самара

Американски и иракски войски в неделя обявиха, че са постигнали пълна победа в град Самара, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Това е първа стъпка към възстановяването на контрола над районите, намиращи се досега в ръцете на бунтовници.

В петък около 3000 американски и 2000 иракски войници предприеха офанзива срещу града, в който се намираха вероятно около 1000 бунтовници, припомня агенцията.

"Това бе успешна операция. Уверени сме, че Самара я чака добро бъдеще", заяви за Си Ен Ен ген.майор Джон Батист, командир на Първа пехотна дивизия, която оглавяваше офанзивата срещу града.

Според американски военни данни, през 36-те часа на сражения 125 бунтовници са били убити, а 88 - пленени.

Агенциите предават, че в неделя в града цари спокойствие, но по сведения на очевидци по улиците лежат убити, които не са прибрани заради опасения от снайперистки огън. Болниците са препълнени с ранени, а моргите - с трупове. В града е прекъснато снабдяването с вода и електроенергия.

Иракският министър на вътрешните работи Фалях Хасан ан Накиб, който посети Самара в събота, каза, че няма загинали цивилни лица. Твърдението му предизвика гняв сред местни жители, които заявиха, че техни близки, включително деца, са били убити по време на сраженията. В отговор американското командване заяви, че военните сили са се стараели да сведат до минимум жертвите сред населението, но при такива бойни действия винаги има пострадали.

Също в неделя американското военно командване в Ирак съобщи, че при последните въздушни нападения по град Фалуджа е била разрушена сграда, в която бунтовници са складирали оръжие. Военните уточниха, че при бомбардировката са били убити между 10 и 15 бунтовници, които са се намирали в сградата.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?