Американските разузнавателни служби се опасяват от ново изтичане на информация

Най-новите разкрития за методите на работа на разузнавателните агенции на САЩ са убедили американските власти, че журналистите са намерили нов източник на информация от техните редици, предаде Франс прес, като цитира американски медии.

Подозренията се породили от публикуването от "Интерсепт" (Intercept) (сайт, който преди това бе публикувал документи, предоставени от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън) на нови разкрития за размерите на списъка на лица под наблюдение от американските антитерористични служби. Електронното издание заяви просто, че е получило информациите от източник, който е част от разузнавателната общност.

Преди сайтът не криеше, че Сноудън е източникът му, което говори, че последната му сензация има друг произход, пояснява АФП.

Телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на американски правителствени представители, съобщи, че службите за национална сигурност се опасяват от нов теч на класифицирана информация.

"Интерсепт", публикуван от американския журналист Глен Грийнуолд, който пръв разкри документите на Сноудън, помести текст от 12 страници с гриф secret/noforn, който означава, че не трябва да бъдат предавани на съюзнически държави. Текстът, озаглавен "Стратегически резултати 2013 - терористични самоличности", е с дата август 2013 година - сиреч след заминаването на Сноудън от Хаваите, където работел за Агенцията за национална сигурност, през Хонконг за Русия.

Данните са събрани от Националния център за антитероризъм. Документът разкрива, че най-малко 680 000 души в целия свят са заподозрени от американските служби, че са замесени в дейности, свързани с тероризма. От тях 280 000 души нямат призната връзка с терористична група, докато 400 000 са заподозрени, че членуват или подкрепят групи, смятани за терористични, като Ал Каида и Хамас.

Друга база данни - наречена Tide (Terrorist Identities datamart environment) наброява един милион души според източниците, цитирани от Си Ен Ен. Сайтът също така разкри, че от встъпването в длъжност на президента Обама броят на лицата в списъка за забрана за полети - които не могат да се качат на борда на самолети за или от САЩ, се е удвоил до 47 000 души.

Споделяне

Още от Свят