Американските санкции срещу Русия остават докато Крим е анексиран

Тръмп: "Не съм смекчавал нищо"

Американските санкции срещу Русия остават докато Крим е анексиран

Американският посланик в ООН Ники Хейли заяви, че санкциите срещу Русия няма да бъдат премахнати, докато Кримският полуостров е анексиран от Москва, съобщи Франс прес.

Санкциите ще останат "докато Русия не върне контрола над полуострова на Украйна", заяви Хейли в четвъртък на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ескалацията на украинския конфликт

Новият постоянен представител на САЩ в ООН осъди "агресивните действия" на Русия в Украйна. Хейли изрази съжаление, че е трябвало да осъди Русия при първата си поява в Съвета за сигурност. "Искаме да подобрим нашите отношения с нея", подчерта тя. В същото време Хейли отбеляза, че "бедствената ситуация в Източна Украйна налага ясно и силно осъждане на руските действия".

В заключение постоянният представител на САЩ в ООН призова за незабавно прекратяване на сраженията и за пълно изпълнение на мирните споразумения от Минск.

Първата изява на Хейли в Съвета за сигурност бе очаквана с огромен интерес като индикатор за отношенията между Съединените щати и Русия при правителството на новия американски президент Доналд Тръмп. Те се влошиха чувствително при неговия предшественик Барак Обама след анексирането на Крим от Русия, като Тръмп даде заявка за тяхното подобряване.

В същото време новото правителство на САЩ внесе промени в санкциите срещу Русия, за да не възпрепятства продажбата на някои технологии. Решението на министерството на финансите ще позволи на американски компании да извършват ограничени трансакции с руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

Промените се отнасят до санкции, наложени от правителството на предишния президент на САЩ Барак Обама през април 2015 г. с цел противодействане на злонамерени компютърни дейности.

По-късно американското разузнаване обвини ФСС, че е замесена в хакерските атаки срещу Демократическата партия по време на кампанията за президентските избори в Съединените щати в полза на кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Русия отхвърля тези обвинения.

Белият дом побърза да отрече, че тези промени означават облекчаване на санкциите срещу Русия. "Не съм смекчавал нищо", заяви лаконично самият Тръмп.

Високопоставена служителка на министерството на финансите на САЩ обясни, че целта е да бъдат коригирани неочаквани последици от санкциите. През декември правителството на Обама включи ФСС в черния списък заради хакерските атаки срещу кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън. За да могат американски компании да внасят в Русия продукти като мобилни телефони и таблети, които не съдържат забранени за износ за тази страна технологии, като кодиран софтуер, те пак се нуждаят от разрешението на ФСС. Целта на промените е именно да не бъдат възпрепятствана търговията с технологични продукти, чийто износ за Русия е разрешен.

Руското министерство на финансите заяви, че санкциите са, по думите му, смекчени заради жалби на американски компании. Санкциите срещу ФСС като цяло обаче остават в сила, подчерта служителка на ведомството, цитирана от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят