Американските сили готвят масирана атака срещу Садр

Американските и иракските сили се подготвят за масиран удар срещу милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр в Наджаф, съобщи в сряда американски военен източник.

Над 50 иракчани са били убити последния ден при сблъсъци между водените от САЩ многонационални сили и милициите на Садр, според иракското здравно министерство.

В същото време се съобщава за 57 загинали в провинция Мейсан, 14 убити в Багдад и 10 в провинция Диуания. В Басра се съобщава за четирима убити иракчани и още 323 ранени.

В Наджаф, където американските войски воюват от една седмица с бойците на радикалния шиит, се чуват експлозии и стрелба. Военна автомобили патрулират по улиците, бойни хеликоптери кръжат във въздуха.

Във вторник американците отправиха чрез високоговорители предупреждение към милициите да се предадат, а жителите на района около фронтовата линия, да се евакуират.

Същия ден американските сили атакуваха огромното гробище в Наджаф, близо до гробницата на Имам Али, където са базирани бойците на Садр.

Гробницата, която е едно от най - светите за шиитите места, беше използвана от Садр за пресконференцията му в понеделник, на която обяви, че няма да се подчини на искането на временното правителство в Ирак да напусне района. Радикалният шиит се зарече да остане с поддръжниците си в Наджаф и да се бие до последно с американците.

Ден по-късно Садр каза, че би приветствал помощ от ООН за решаване на кризата.

"Аз нямам никакви проблеми да си сътруднича с ООН", се казва в изявлението, цитирано от Си Ен Ен. "Ние се надяваме на такава намеса в тези трудни времена, за да ни помогне да създадем свят на мир и просперитет, далеч от войните и окупацията", посочва Садр.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви още в събота, че организацията е готова да разшири ролята си при решаване на настоящата криза.

В сряда през нощта и рано сутринта американски самолети продължиха нападенията си над позициите, заети от привържениците на Садр в Наджаф.

Представители на Червения полумесец заявиха за ББС, че местната болница е препълнена и спешно се изпращат медикаменти.

Кореспонденти на ББС в Багдад отбелязва, че досега борбата с поддръжниците на Садр се оказва проблем, с който временното правителство не успява да се справи.

Американските сили заявиха, че ако милициите на Садр не се предадат, ще бъдат преследвани до смърт.

Междувременно най-влиятелният шиитски лидер аятолах Али ал Систани подчерта, че всички в Наджаф трябва да спазват закона. Пред ББС говорител на Систани, който е в Лондон за лечение на проблеми със сърцето, заяви, че аятолахът е разкритикувал както американските части, така и онези, които им се противопоставят. По-рано имаше спекулации, че той е похвалил бунтовете на милициите на Садр.

Говорител на иракския временен премиер Иад Алауи каза, че американските сили са се включили в боевете по молба на иракската полиция и националната гвардия, след като миналата седмица Армията на Махди поднови атаките.

В сряда един от вицепрезидентите на Ирак, Ибрахим Джаафари, призова американските морски пехотинци да се изтеглят от Наджаф и да оставят иракските сили за сигурност да се справят с кризата.

По-рано той призова и лоялната на Садр Армия на Махди са се изтегли от Наджаф.

Американски и иракски войски готвят масирана офанзива

Американските войски обаче, които миналата седмица се намесиха в подкрепа на иракските полицаи по искане на губернатора на града, заявиха, че са планирали да усилят офанзивата.

"Иракските и американските сили извършват окончателни приготовления и сме готови да приключим битката, започната от Армията на Махди", заяви полк. Антъни Хаслъм.

Той добави, че целта е да се постигне състояние на стабилност и сигурност, при което жителите на Наджаф да не живеят под страх от насилие и отвличания и градът да се върне към мир и просперитет.

Американските военни заявиха в понеделник, че губернаторът на Наджаф Аднан Зофри е дал разрешение на войските да атакуват гробницата на Имам Али. Независимо от бойците на Садр я използват за свое убежище, стрелбата по гробницата може да предизвика гняв сред шиитските мюсюлмани.

Мавзолеят е издигнат на мястото, където е погребан Али, зет на пророка Мохамед.

Садр призова привържениците си да продължават борбата, дори ако самият той бъде заловен или убит.

"Благодаря на дръзките бойци в цял Ирак за това, което направиха да спрат несправедливостта", каза той.

Боевете обхващат все по-големи територии в Ирак, като град Амара, където поне 10 иракчани са убити при сблъсъци с британските сили.

Шест души бяха убити в сряда сутринта при експлозия на пазар в провинция Диала, северно от Багдад. Единадесет души са ранени в град Хан Бани Саад, на 30 километра северно от Багдад.

Заплаха срещу правителствени институции в Багдад

Властите очакват нови атаки в Багдад, след като групировка, разположена в контролиран от Садр анклав, отправи видеообръщение със заплаха за удари срещу правителствени институции.

Групировката призова цивилното население да не излиза от къщите си.

В същото време бойците на шиитския лидер Моктада Садр забраниха на жителите на Багдад да напускат своите домове след 1 часа през деня.

Както е заявил представител на Садр в интервю за катарската телевизия Ал Джазира, комендантският час е обявен за целите на безопасността на самите иракчани, с оглед на продължаващите стълкновения с американските войски.

От Министерството на вътрешните работи на Ирак заявили, че бойците провеждат пропагандна кампания, опитвайки се да дестабилизират ситуацията и да изплашат жителите на иракската столица, се съобщава на сайта на вестник Файнаншъл таймс.

Споделяне

Още от Свят