Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Американските сили понесоха загуби

0 коментара

Настъпващите към Багдад американски войски понесоха загуби, има и пленени войници, съобщи Би Би Си.

Съюзниците срещат по-силна от очакваната съпротива. В продължилите над 8 часа боеве край Насирия шестима американски войника са загинали, а 14 са ранени. В следобедните часове на неделния ден беше съобщено за началото на сериозни сражения и в северния иракски град Ирбил.

Иракската телевизия излъчи кадри на най-малко четирима загинали американски военнослужещи и няколко военнопленници, някои от които дават изявления. Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд потвърди, че има изчезнали американски войници в боевете в Ирак и е докладвано за липсващ съюзнически самолет, съобщават световните агенции. Ръмсфелд обаче добави, че показването на такива кадри от телевизията е в нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците.

Репортажът изглежда е заснет в или около град Насирия, южно от Багдад.

Междувременно кореспондентът на Би Би Си в северен Ирак казва, че се водят тежки боеве край на юг от град Ирбил. Кюрдски военни сили, подпомагани от американски части, са атакували иракските войски с артилерия и тежко оръжие.

Изглежда, че кюрдските сили се опитват да се доберат до на юг към град Киркук, където са северните петролни полета на Ирак.

Очакват се улични боеве при превземането на Багдад

Британският министър на отбраната Джеф Хун днес заяви, че при превземането на иракската столица може да се стигне и до улични боеве, предаде АП.

"Багдад ще трябва да бъде освободен", посочи Джеф Хун и добави, че американските и британските пехотни сили ще преценят всички възможности за избор, когато стигнат до Багдад, вероятно най-рано във вторник.

Джеф Хун отбеляза, че и Великобритания, и САЩ имат сили, обучени за такъв вид бойни действия. Ще трябва обаче да се изчака, за да стане ясно какъв вид съпротива са планирали за Багдад Саддам Хюсеин и иракските военни. "Възможно е той тогава да реши да използва химическо и биологично оръжие", посочи Джеф Хун.

Съюзниците срещнаха силна съпротива на 150 км от Багдад

Голям американски конвой от танкове и бронирани машини продължава настъплението си от южен Ирак към Багдад, предаде Би Би Си.

Стотици тежко въоръжени морски пехотинци се изтеглиха от Басра под охраната на три хеликоптера "Кобра" и преминават през изоставени иракски артилерийски позиции.

Американски морски пехотинци, които се опитват да установят контрол върху южния иракски град Насирия, твърдят, че са се натъкнали на съпротивата на около 500 иракски войници, които използват танкове, артилерия и минохвъргачки.

Пехотинците са поискали въздушна подкрепа от специализираните за борба с танкове самолети "А10" и от хеликоптери.

По на север американски части, които извършват марш на скок през централната иракска пустиня, са се приближили до свещения за шийтите град Наджаф, отстоящ на около 150 километра южно от Багдад.

Други американски части обаче все още водят жестоки сражения на юг. Повече от 5 хиляди морски пехотинци се бият срещу най-малко 500 души от иракската армия, отбраняващи главният път през Насирия към река Ефрат.

Според кореспондента на Би Би Си е много вероятно тук американците да дадат най - големи загуби от началото на операцията досега.

До този момент няма никакви официални данни за иракските жертви, но според журналисти, придружаващи авангарда на американските войски към Багдад, около 100 иракски военни са убити в боевете през последното денонощие.

Продължават сраженията и в южния иракски порт на Ум Каср, два дни след като съюзническите сили за пръв път навлязоха в града.

Иракският вицепрезидент Таха Ясин Рамадан предупреди американците, че ще срещнат съпротива във всеки град, в който влязат.

Според репортажите обаче съюзническите части срещат сравнително слаба съпротива при настъплението им от север.

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд смята, че коалицията напредва с отлични темпове: "Има моменти, когато съпротивата е доста сериозна...фактът, че се водят сражения, едва ли трябва да изненадва някого".

Междувременно Международният червен кръст предупреди за хуманитарна криза в Басра. Водата и електричеството на града са отрязани от 48 часа.

Съюзнически самолети бомбардираха през последното денонощие останалите иракски сили в Басра. Според правителството загиналите са 77.

Багдад също беше бомбардиран. Серия от тежки експлозии бяха чути днес - две в центъра на града, повече - в покрайнините.

Небето над Багдад остава мрачно и задимено, тъй като иракските войски продължават да палят петролни резервоари, за да объркат идващите бомби.

Иракските военни съобщиха, че са заловили 35 американски войници и ще ги покажат по телевизията.

САЩ потвърдиха официално, че има изчезнали войници в южен Ирак.

Изчезнали съюзнически войници и един самолет

Ген. Ричард Майерс, председател на Съвета на началник- щабовете, заяви, че съюзническите сили в Ирак се опитват да установят точно колко са липсващите войници, но извън това нищо не е сигурно. Той уточни, че изчезналите войници са по-малко от 10.

Арабският сателитен канал Ал Джазира показа днес кадри, за които се твърди, че са на американски военнопленници, сред които и една жена, предаде Фокснюз.

Телевизията показа предполагаеми военнопленници, на които се задават въпроси от къде са и как се казват.

Виждаме кадрите за пръв път - прилича на иракска телевизионна пропаганда, каза говорителят на американското министерство на отбраната. Той заяви, че записът все още се проучва.

Единият от пленените казва, че е от Тексас, а другият - от Ню Джърси. Ал Джазира също така показа поне един пленен войник, който лежи, по всичко изглежда, ранен.

Доналд Ръмсфелд потвърди, че има липсващ самолет и войници от съюзническите сили, но не можа да даде допълнителна информация.

Служители по сигурността претърсват района около брега на река Тигър, очевидно в издирване на един или повече пилоти, които може да са катапултирали от сваления самолет.

Запитан какво може да каже изчезналите пилоти, Ръмсфелд отговори "Нищо". Той смята, че издирването им в Багдад е напреднало.

"Има доклад за липсващ самолет" призна Ръмсфелд пред телевизия Ен Би Си. "Не желая да правя спекулации, просто защото нищо не знам", каза той.

Ръмсфелд призна и за липсващи войници от американско-британските сили и отбеляза, че Женевската конвенция не допуска към тях да се прилагат методи, унизяващи личността им.

Той смята, че сред изчезналите има и американски войници, възможно било да са заловени и журналисти.

Саддам Хюсеин обеща на всеки, който залови жив съюзнически войник, парична награда от 28 хиляди долара, а за всеки, който убие такъв войник - награда от 14 хиляди долара, съобщи в началото на военните действия държавната иракска информационна агенция.

Министърът на отбраната на Ирак Султан Хашим Ахмед обяви днес, че Ирак ще спазва Женевската конвенция за военнопленниците, в третирането на американските и британските пленени войници, предаде АФП.

Стотици иракски полицаи и военни претърсват Багдад и бреговете на река Тигър след съобщението на арабската телевизия Ал Джазира , че двама пилоти на западен самолет са скочили с парашути над града, съобщават АП и Ройтерс. В търсенето са се включили и жители на столицата.

В репортаж на иракската телевизия бе показано как военните кръстосват реката с катери и стрелят във водата.

Според АФП съюзнически пилоти търсили убежище в българската мисия

Агенция Франс прес съобщи, че при преследването на американски или британски пилоти в Багдад активист на управляващата партия БААС е разказал, че в луксозния квартал "Ам Мансур", петима "вражески" пилоти са задържани в момент, когато се опитвали да се укрият в резиденцията на българския, мароканския и йорданския посланик. Почти всички дипломати напуснаха Багдад в началото на американската атака, отбелязва агенцията в репортаж, озаглавен "Ловът на американски и британски пилоти в Багдад започна".

Българското външно министерство не успя да потвърди информацията до края на днешния ден.

Операцията напредва по-бързо от очакваното

Операцията в Ирак напредва по-бързо, отколкото се очакваше, но още известно време ще има съпротива, заяви днес генерал-майор Даниел Лийф от ВВС на САЩ. "Бележим много, много бърз напредък", посочи генералът на пресконференция в Кувейт.

Той каза още, че съпротивата на иракчаните се дължи на терора на режима и на страха, който ги е обхванал. Генерал Лийф отчете, че досега атакуващата авиация не е срещала иракски самолети, но е била обстрелвана от иракски ракети и противовъздушна артилерия.

Иракската телевизия показа Саддам Хюсеин

Държавният министър при британското външно министерство Майк О' Брайън заяви, че по данни на разузнаването Саддам Хюсеин е оцелял при първите американски бомбардировки на Багдад. Брайън заяви за Би Би Си, че след бомбардировките в четвъртък Саддам може и да е напуснал правителствения комплекс в линейка, но евентуалните му рани не са сериозни.

През последните дни иракската телевизия излъчи кадри на Саддам Хюсеин, заседаващ с висши военни.

В съобщението на иракската телевизия не се посочваше кога и къде се е състояла срещата на Саддам и военните. Президентът, който бе облечен във военна униформа и се усмихваше, седеше начело на дълга маса, около която бяха насядали десетина военни. Подобни кадри бяха показани по телевизията и снощи.

Днес Ирак заяви, че е свалил пет американски самолета и два хеликоптера. Говорителят на иракското министерство на отбраната Хазем Абдул Кадер заяви пред репортери, че четири от самолетите били свалени над Багдад, а петият над Басра в южната част на страната, предаде агенция Ройтерс. Според говорителя един от хеликоптерите бил свален над град Мосул, а другия над град Симая.

Говорителят не посочил кога е станало това. Съобщение за свалени три бойни самолета на САЩ и Великобритгания направи днес и иракският посланик в Москва Абас Халаф, предаде агенция ИТАР-ТАСС.

Пленените американски войници ще бъдат показани скоро по иракската телевизия, заяви днес на пресконференция в Багдад иракският вицепрезидент Таха Ясин Рамадан. Според него съобщенията, че съюзническите войски се намират на 160 километра от Багдад, са лъжа.

"Те са там, където бяха - в южен Ирак. Храбрите иракски войници се държат. Те показват истински героизъм в Ум-Каср и в малкото селище Сук аш- Шуйх, което е близо до този град, заяви Рамадан, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.

Централното военно командване на САЩ отрече твърденията за свалени съюзнически самолети, предаде Би Би Си.

Иракският вицепрезидент отправи критика към генералния секретар на ООН Кофи Анан за "бездействието на ООН". Не виждаме никакви стъпки от страна на ООН, отговарящи на всеобщия мир и за прекратяване на вероломната агресия против Ирак, заяви Рамадан.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.