Американските сили в Южна Корея са в максимална готовност

Американските сили в Южна Корея са в максимална готовност

Американските сили в Южна Корея са поставени днес в състояние на максимална готовност заради евентуални провокации от страна на Северна Корея, която миналата седмица обяви, че е извършила ядрен опит, съобщи Ройтерс.

Заповедта е дадена от Къртис Скапароти, командващ на американските и съвместните сили на САЩ и Южна Корея, по време на негово посещение в американско-южнокорейската военновъздушната база Осан, съобщи служител на общото командване. 

В отговор на съобщението на Пхенян, че е извършил изпитание на водородна бомба, Сеул съобщи, че ще съкрати до минимум броя на гражданите си, които работят в общата Кесонската индустриална зона на границата между двете Кореи.

Достъп до нея ще имат само малък брой южнокорейски бизнесмени, от които зависи производственият процес, съобщи ТАСС. Мярката се обяснява с необходимостта да се гарантира сигурността на южнокорейците, защото правителството на Южна Корея се опасява от реакция на Севера на подновеното излъчване от страна на Сеул на пропагандни послания на границата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?