Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Американските сили влязоха в родния град на Саддам

0 коментара

Американски морски пехотинци влязоха в Тикрит - родния град на Саддам Хюсеин, където се смята, че са се укрепили последните части, лоялни на диктатора. Въпреки че първоначално нямаше данни за организирана съпротива, в неделя следобед морските пехотинци влязоха в бой с подкрепяни от танкове иракски части в южните предградия на Тикрит, предаде Ройтерс.

Междувременно бе съобщено, че американските сили са открили в Ирак 278 артилерийски снаряда с химически заряд.

С приключването на бойните действия американските сили ще насочат вниманието си към издирване на оръжия за масово унищожение, заяви пред Би Би Си Колин Пауъл. Другата задача е възстановяването на реда и законността в Багдад и другите градове, където след падането на режима на Саддам местното население започна масови грабежи на опразнени сгради.

Нито един иракски град вече не е под контрола на Саддам Хюсеин, заяви в неделя генерал Томи Франкс, след влизането на американските сили в Тикрит.

Канадския журналист Матю Фишър каза за телевизия Си Ен Ен, че предприетата от американците атаката в Тикрит е много голяма и в нея участват много щурмови хеликоптери Кобра и изтребители Ф-18.

По-рано днес ген. Томи Франкс, който ръководи действията на коалицията в Ирак, каза, че американските войски навлезли в Тикрит, без да срещнат никаква съпротива и са получили подкрепа от местното население.

САЩ разполагат с ДНК -проба на Саддам Хюсеин

Той съобщи, че оглавяваните от САЩ сили разполагат с проба от ДНК на Саддам Хюсеин и ще я използват, за да проверят дали опитите им да го убият са били успешни, предаде Ройтерс.

Саддам Хюсеин просто ще бъде смятан за жив, докато мога да потвърдя, че е мъртъв, добави генералът.

Съответните лица със съответните методи на съдебната медицина извършват проби във всяко от местата, където смятаме, че е възможно да е бил убит иракския ръководител, посочи той.

Открито химическо оръжие в Ирак

Американски морски пехотинци са открили днес в Ирак 278 артилерийски снаряда с химически заряд, както показват лабораторните анализи, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на американски офицери.

Ген. Томи Франкс днес заяви пред Фокс Нюз, че все още е убеден, че Багдад притежава оръжия за масово унищожение.

Наличието на такива оръжия в Ирак бе тема на разгорещени спорове и бе една от основните причини за навлизането на съюзническите сили в Ирак. Най-голяма вероятност има Багдад да притежава биологически или химически оръжия, като и в двата случая ще става въпрос за нарушаване на наложена от международната общност забрана.

Ген. Томи Франкс призна, че е възможно високопоставени иракски ръководители да са избягали в чужбина на фона на очертаващата се победа на американско-британските сили, но добави, че за Ирак е било невъзможно да изнесе в чужбина оръжия за масово унищожение.

Иракски доброволци помагат на американците да се възстанови реда

В градовете, които вече са под съюзнически контрол, американските сили обещаха да предприемат стъпки за възстановяване на реда и законността, тъй като след падането на режима на Саддам там цари анархия и насилие, предаде Би Би Си.

В Багдад стотици служители на иракската полиция и служители от обществения сектор откликнаха на призива на американските сили да помогнат за възстановяването на реда.

През последните дни след падането на режима на Саддам Хюсеин бяха разбити и ограбени обществени сгради, магазини и фабрики.

Опасявайки се да не бъдат взети за бойци, иракските полицаи напуснаха служба и се прибраха по домовете си.

В неделя в центъра на града към тях се присъединиха около 1000 доброволци - здравни работници, електротехници и служители на министерството на напояването - за да се регистрират да работят в сътрудничество с американските части, които сега контролират Багдад, където вече много дни голяма част от жителите са без вода и електричество.

Майор Дейвид Купър от американската морска пехота уточни, че помощ е потърсена от служители на криминалния и на транспортния отдел на полицията, а не от специалните служби за сигурност.

Ограбен е дворец на Саддам

Грабители нахлуха днес в дворец на Саддам Хюсеин на западния брег на р. Тигър и отнасяха всичко, символизиращо умиращия режим на иракския президент, предаде АП.

"Грабят съдове от костен порцелан с изображения на иракския орел, луксозни мивки и вани и дори рибките от езерото в градината," посочва агенцията.

С изключение на разграбването на двореца Ас Салам обаче конвулсиите на анархията, която обхвана Багдад в сряда след падането на режима на Саддам Хюсеин, изглежда отслабват, добавя АП. Хората се чувстват достатъчно сигурни да напускат домовете си и да карат колите си, което доведе до обичайните за Багдад задръствания по улиците. В центъра на града вече вървят автобуси.

Американските войници разпитали 25 крадци

Американски войници днес разпитаха 25 крадци, които току-що бяха ограбили банка на източния бряг на река Тигър в Багдад, като арестуваха четирима от тях, предаде Франс прес, като се позовава на свой фотограф. Агенцията подчертава, че подобно нещо се случва за пръв път.

Американските войници заловили крадците на моста Ал-Джумхурия, проснали ги на земята, а накрая отвели четирима от тях, един от които бил ранен, свидетелства фотографът на Франс прес.

В Багдад се проведе и демонстрация с искане към американските сили да прекратят анархията и да възстановят реда, водоснабдяването и електричеството.

Американски хеликоптери Чинхуук проведоха първите патрулиращи полети над столицата в опит да подпомогнат възстановяването на реда.

Командирите на коалицията казаха, че техните войски вече са установили контрол върху болница в столицата и водоемен център, който бил заплашен от плячкосване.

Те обаче твърдят, че не е реалистично да възстановят реда и законността в райони, където все още срещат въоръжена съпротива.

Според ген. Брукс само част проявите на мародерство може да се отдаде на реакцията спрямо бившия режим.

В някои квартали жителите са организирали свои банди, които да се противопоставят на чуждите, които нападат тяхната собственост.

Американските сили казват, че сега усилията им са насочени към елиминиране на гнездата на съпротива от поддръжници на Саддам Хюсеин.

Лидерът на Иракския национален конгрес Ахмед Шалаби каза, че "свободните иракски сили" ще отидат в Багдад да помагат на иракските сили за възстановяването на реда.

Атаката на Тикрит

Позиции на Републиканската гвардия в Тикрит бяха атакувани от американски самолети през последните дни, според съобщенията обаче има слаби признаци за някаква организирана съпротива в града.

Тикрит е един от най-важните обекти във военната операция на коалицията, тъй като се предполага, че там може да се укриват най-близките хора от обкръжението на Саддам Хюсеин, както и самият той. Градът не е важен промишлен или стратегически център, но се смята, че завземането му ще има огромно морално-политическо значение.

По всичко изглежда обаче, че очакваната "тежка битка" за Тикрит няма да се състои, коментират агенциите.

Според журналист агенция Фрас прес, който говорил с жители на Тикрит, те били готови да се предадат на американците. Племенен вожд помолил журналиста да предаде на американските сили да спрат бомбардировките и да дадат на местните лидери 48 часа да преговарят с федаинските сили на Саддам Хюсеин да се предадат, съобщи Би Би Си.

Подстъпите към Тикрит изглеждат изоставени от силите, верни на режима. Не се виждат нито войници, нито бронирана техника, съобщи Си Ен Ен, чийто екип успя да влезе сутринта в щаба на елитната Републиканска гвардия, в който нямало жива душа.

По- късно обаче американските сили влязоха в бой с подкрепяни от танкове иракски войски.

Висш генерал на Саддам се предаде на САЩ

Междувременно висш съветник на бившия иракски президент Саддам Хюсеин - ген. Амир Ал Саади - се предаде на американските сили в Багдад в събота.

Генералът, който беше свръзката на Саддам с оръжейните инспектори на ООН в Ирак, е първият от списъка на издирването от САЩ - живи или мъртви - 55 високопоставени иракски служители.

Ген. Саади каза пред германската телевизия Це Де Еф, която засне как той доброволно се предава, че не знае нищо за Саддам Хюсеин.

Той също така каза, че винаги е казвал истината пред оръжейните инспектори и че Ирак не разполага с оръжия за масово поразяване.

Радикална групировка гони шиитския лидер на Наджаф

Въоръжени членове на радикална група са обсадили къщата на шиитския лидер на Наджаф аятолах Али Систани и са му дали срок от 24 часа да напусне страната, предаде Ройтерс, като се позова на сътрудници на духовника.

Аятолах Систани преди седмица призова с фетва шиитските мюсюлмани да не оказват съпротива на съюзническите сили.

От събота къщата на аятолах Али Систани е обсадена от въоръжени главорези, които му казали, че ще го нападнат, ако не напусне Ирак до 24 часа, каза намиращият се в Кувейт аятолах Абдул Касим Дибаджи. Той отбеляза, че те са отправили ултиматум и към други аятоласи и в града цари пълен терор.

Според Дибаджи въоръжените екстремисти са от групировката Джамаат Садр Тани, ръководена от Муктада Садр, 22-годишен син на починал духовен лидер в Ирак, който иска да вземе града под свой контрол.

Висши шиитски лидери в Ирак смятат, че именно Садр е организирал убийството на духовника Абдул Маджид ал-Хои в една от джамиите в Наджаф миналия четвъртък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.