Американските сили затягат обръча около милициите на Садр

Иракски войски са обкръжили по-близо гробницата на Имам Али в Наджаф, където се укриват милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр, съобщи АП. Тяхната поява беше предшествана от интензивен артилерийски обстрел след бомбардировките на американски самолети в нощта на понеделник срещу вторник.

Американски танкове са заели позиции от южната страна на гробницата, която бойците на Садр използват като оперативна база.

Иракският министър на отбраната заяви, че се надява щурмът на гробницата да бъде избегнат, но ако се стигне до такава акция, в нея ще участва само иракската Национална гвардия.

В същото време привърженици на Садр твърдят, че по време на нощния обстрел са били увредени златните куполи на гробницата, едно от минаретата и външната страна на религиозния комплекс.

Американската армия отрича тези обвинения като заявява, че екипажът на единия от самолетите е видял как бойци на Садр се опитвали да произведат изстрел с гранатомет, но снарядът попаднал на една от стените на храмовия комплекс.

Към този момент достоверна информация за нанесени щети на гробницата, която е една от най-големите шиитски светини.

Очевидци съобщават, че танковете са се приближили на 200 - 250 метра до гробницата - най- близката дистанция за цялото време на конфликта в Наджаф, а американски снайперисти са заели позиции по покривите на околните сгради.

Министърът на отбраната от преходното иракско правителство Хазим Шаалан е заявил, че правителствените войски ще достигнат вратите на гробницата до вторник вечерта. По думите му, правителството вече губи търпение, след като предприе редица мирни инициативи спрямо радикалния шиит.

Не е ясно дали правителствените сили действително ще щурмуват гробницата, като се има предвид, че през миналата седмица имаше няколко подобни закани, излъчени след отказа на Садр са приеме ултиматума на властите.

Боевете около религиозния комплекс продължават трета седмица. Самият Мокдата Садр не е забелязван на публични места дни наред, но негови съветници твърдят, че е в Наджаф и направлява операциите.

Във вторник министър Шаалан заяви пред репортери: "Днес те (иракските войски) приключиха операцията по обкръжаване на храмовия комплекс".

Войниците ще използват високоговорители, за да призоват подчинената на Садр Армия на Махди да напусне гробницата, добави министърът.

Ако те не се вслушат в гласа на разума, ще последва много проста операция, много проста атака, решителните часове наближават, каза той.

Кореспондент на ББС посочва, че болниците в свещения град са пълни с ранени цивилни хора вследствие на боевете, много от пострадалите са деца.

Шефът на местната здравна служба е посочил, че петима медицински работници са загинали и над 20 са ранени по време на насилията от последните седмици.

В същото време в южния град Басра отново се проведоха демонстрации с искане американските сили да напуснат Наджаф.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?