Американските служби имат документи, засилващи съмненията, че ИД търгува с органи

Американските служби имат документи, засилващи съмненията, че ИД търгува с органи

Групировката "Ислямска държава" (ИД) е одобрила "събирането" на човешки органи с документ на нейни религиозни експерти, който досега не беше направен обществено достояние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тези разкрития пораждат безпокойство, че ислямистите може би се занимават и с трафик на органи. Документът датира от 31 януари на настоящата година и с него се е запознала агенция Ройтерс.

В него се казва, че взимането на органи от живи пленници с цел спасяване на живота на мюсюлманин е позволено, дори и това да е фатално за пленниците. Ройтерс не може да потвърди дали документът е автентичен.

Според неназовани американски представители той е бил намерен сред данните и материалите, събрани от американските специални сили по време на операция в Източна Сирия през май. По време на тази операция беше ликвидиран топ финансистът на ИД Абу Саяф, а неговата жена беше пленена.

Специалните сили са се сдобили с данни под формата на компютърни харддискове, флашки, компакт дискове, дивидита и документи на хартия, съобщи Брет Макгърк, специален пратеник на Барак Обама в глобалната коалиция в борбата срещу ИД. Досега нито един от конфискуваните документи не е бил направен обществено достояние, освен един, който илюстрира трафика на антики, извършван от ИД.

Сред документите е и фатва номер 68, в която се казва, че животът на вероотстъпник не заслужава уважение и органите му могат безнаказано да бъдат взети. Не е забранено да се вземат и тези органи, чието отстраняване може да причини смъртта на пленника, се казва във фатвата.

В документа не се посочва какво се има предвид под вероотстъпник, но ИД убива и пленява немюсюлмани, но също и шиити, и дори сунити, които не следват екстремистките ѝ възгледи. Фатвата е на Комитета за изследвания и издаване на фатви - изследователското крило на ИД. Същевременно 30 американски конгресмени отправиха искане към Белия дом да обвини ИД в геноцид на християни, а не само на язидите, предаде ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?