Американските собственици на "ТАД Груп" подготвят иск срещу България

Иван Тодоров, снимка: БГНЕС

Американските собственици на компанията "ТАД Груп“ подготвят иск срещу България заради разследването на пробива в информационните масиви на НАП. Компанията-майка от Калифорния ще поиска като обезщетение седемцифрена сума, тъй като делото е увредило имиджа на фирмата. Това заяви пред бТВ Георги Стефанов, адвокат на арестувания собственик на българския клон на "ТАД Груп" – Иван Тодоров. Бизнесменът е обвинен, че е подбудил 20-годишния компютърен специалист Кристиян Бойков да хакне НАП. Тодоров е в ареста за постоянно след решение на апелативния спецсъд.

"За нас е необяснимо защо той беше задържан, защото най-малко данни в делото има за него. Името му не се споменава нито от свидетели, нито от каквито и да е други доказателства“, заяви Стефанов.

Според него прокруатурата поставя обвиняемите по делото в неравностойно положение. Бойков, който е обвинен в извършването на тероризъм чрез компютърно престъпление, е на свобода. Другият обвиняем – тръговският директор на фирмата Георги Янков – също. Задържане е единствено Тодоров. Той е неосъжда и сам се прибра от Канада, след като стана ясно, че го издирват.

Според адвоката му бизнесменът е бил натопен. Той обясни, че като свидетели са разпитани двама бивши служители на "ТАД Груп", които са били за малко във фирмата и не са имали никакви контакти с Тодоров.

Сред доказателствата срещу бизнесмена са чатове, в които той казва, че ще сваля правителството. Подобни доказателства се сочат и срещу Бойков. Прокуратурата твърди, че още през април той е написал, че "НАП си заминава“.

Според адвокатите на 20-годишния младеж обаче той е обсъждал ниското ниво на сигурност на данъчните системи в професионален чат, където друг хакер е показал уязвимостта на НАП. Системата на данъчните е била разбита от друг хакер, твърдят адвокатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България