Американските ТЕЦ искат три месеца за анализ на офертата за разваляне на договорите им

Американските ТЕЦ искат три месеца за анализ на офертата за разваляне на договорите им

Двете американски централи от комплекса "Марица изток" са поискали три месеца, за да се запознаят с предложената от Министерството на енергетиката методология за разваляне на дългосрочните им договори за изкупуване на ток. Това съобщи изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" Петьо Иванов пред журналисти в понеделник.

"Има методология, която е одобрена принципно от Европейската комисия. Инвестициите се оценяват на каква стойност са, доколко са изплатени, предоставени на двете централи. Те си правят собствените анализи, поискали са необходимо време, в което да анализират това и съответно очакваме обратна връзка от тях. Всичко зависи кога те ще са готови със собствения анализ и доколко са приемливи параметрите, които са им предоставени от нашите консултанти", обясни той.

"Много е важно в добри партньорски отношения, каквито сме имали с колегите от американските централи, да се водят по един дипломатичен и икономически изгоден начин за двете страни тези преговори, за да бъде постигнат консенсус и за двете страни и естествено най-доброто за българските консуматори", допълни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Миналия петък стана ясно, че държавата вече е отправила своето предложение за разваляне на 15-годишните договори с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" за изкупуване на техния ток на преференциални цени и методиката, по която да се изчислят невъзстановяемите за двете компании разходи и дължимата от държавата компенсация за предсрочното разтрогване на контрактите. Механизмът за обезщетението е одобрен от Европейската комисията ,която също изрази готовност да съдейства на българската държава в преговорите за прекратяване на договорите и извеждането на двете въглищни централи на свободния пазар.

В момента те произвеждат около 20 на сто от потреблението на ток в страната, по данни на Централното диспечерско управление, и през годините са сочени заедно с ВЕИ-централите като дежурните виновници за високите цени на електроенергията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес