Американските военни остават постоянно в Грузия

Американски представители съобщиха, че тяхното военно присъствие в Грузия ще остане постоянно, предаде Би Би Си.

Американски военни обучават грузинската армия и я снабдяват с екипировка от пролетта на 2002 г.

След като са обучили три батальона грузински войници, американските военни инструктори трябваше да си тръгнат през март.

Междувременно новоизбраният грузински президент Михаил Саакашвили обяви, че изтеглянето на руските войски от страната е основен приоритет на правителството му.

Американският посланик в Тбилиси Ричард Майлс обяви в събота, че е взето решение обучението на грузинската армия да продължи по постоянна програма.

По време на съветската ера военната база Крцаниси извън Тбилиси беше обитавана от Червената армия. Сега в нея са американските войници и както каза посланик Майлс, те ще останат там.

През 2002 г. администрацията на Джордж Буш одобри 18-месечна програма на стойност 65 млн. долара за обучение и екипировка на бедната грузинска армия.

Програмата беше част от американската война срещу тероризма и започна, когато САЩ се съгласиха с твърденията на Русия, че в Панкинското дефиле в Грузия, на границата с Чечения, има чеченски и талибански бойци.

Все още не са обявени подробности за новата постоянна американска програма в Грузия, но според анализатори, това е добра новина за грузинския президент, който вижда в американския ангажимент гаранции за сигурността на страната си срещу северната съседка Русия.

Москва разглежда Кавказ като геополитически заден двор, богат на енергийни ресурси и критично важен от гледна точка на конфликта в Чечения.

Отказът на Москва да изтегли военните си бази от Грузия създаде напрежение между двете страни.

Михаил Саакашвили каза, че изтеглянето на руските войски стои високо в приоритетите на неговото правителство.

Американците, чийто залог в Грузия включва и мултимилиардния проект за нов кавказки петролопровод, подкрепят грузинското искане.

Миналата седмица администрацията на Буш също призова Русия да се оттегли и дори оповести, че е готова да поеме част от финансирането, нужно за преместването на руските войски, припомня Би Би Си.

Русия изтъкна финансовите разходи като основен мотив за отказа си да спази срока за изтеглянето от Грузия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?