Американските военни планират бази в Източна Европа

Командващият обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, генералът от морската пехота Джеймс Джоунс вчера очерта някои планове за установяване в Източна Европа на бази- "скелети" и центрове за временно обучение, които биха позволили на САЩ да намалят военното си присъствие в Западна Европа и пак да могат да предприемат бързи операции в региона.

Генералът каза, че някои големи обекти като военновъздушната база Рамщайн в Германия вероятно ще останат, защото те все още могат да вършат работа, а ползата от преместването им няма да е голяма. Обаче той заяви, че предварителните планове налагат установяване на изток на нови "изнесени напред оперативни бази", или на "изнесени напред оперативни центрове" , които да допълват големите постоянни бази. Джоунс описа новите обекти като " оголени скелети", за които няма да бъде нужно голямо строителство, но които ще бъдат достатъчни да подкрепят американските военни части, които от време на време се сменят на ротационен принцип за военни учения, или за операции в Европа, Близкия изток и Африка.

Преди няколко седмици официални лица от Пентагона дадоха да се разбере, че търсят начини за намаляване на американското военно присъствие в Западна Европа и за прехвърляне на някои операции на изток. Джоунс, който направи тези изявления на работна закуска с журналисти, пишещи по въпросите на отбраната, не съобщи подробности за това къде ще бъдат разположени новите бази, обаче изказването му е показателно за начина по който разсъждават той и в Пентагона.

Преразглеждането на въпроса за военното присъствие на Америка в Европа идва в момент на засилено напрежение между САЩ и някои основни европейски съюзници, между които Германия и Франция, които силно се противопоставиха на навлизането в Ирак. Обаче Джоунс, който е главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и същевременно командва американските въоръжени сили в Европа подчерта, че неговите препоръки са продиктувани от чисто военни съобръжения.

Ако някой иска да вземе решение по други съобръжения, ако те имат някакво военно значение, ние можем да ги разгледаме и да направим каквото е нужно, заяви генералът от морската пехота с четири звезди. Обаче аз не мога да смесвам работата си с въпроса за това какви биха могли да бъдат политическите последици. Всички тези неща трябва да се вършат честно, открито и ако засягат някого, те нямат нищо общо със сегашните политически отношения - независимо от това дали те са добри, или лоши. Джоунс заяви, че разширяването на градските райони и все по-изострящата се загриженост за околната среда налагат все по-големи ограничения на американското военно присъствие в Западна Европа и вдигат разходите за това присъствие. Той спомена за едно проучване извършено от Пентагона миналата година, в което се прави заключението, че най-малко 20 процента от 499-те американски военни обекта в Европа вече са все така "ужасно" необходими.

Джоунс заяви, че е логично да се мисли за евентуални нови бази след разширяването на НАТО на Изток и приемането на все по-голям брой членки от бившия съветски блок. С разширяването на съюза на изток ние се опитваме да разработим концепция, която да позволява на нашите въоръжени сили да спазват мирновременните си ангажименти в още по-голяма територия от нашия театър. Като модел Джоунс посочи лагера Бондстийл в Косово, където върху площ от 1 000 акра земеделски земи преди четири години беше изградена база, която може да приюти няколко хиляди войници.

Не мисля, че става въпрос да изградим друга база Рамщайн, или друга стратегическа голяма база, която сама по себе си представлява един малък град, в който са настанени и семействата и училищата и всичко останало. Това, което се опитваме да развием е семейство от бази, които биха могли да бъда използвани, които от студени, могат да станат топли и дори горещи, ако това ни е нужно, които могат да бъдат построени икономично и с максимален ефект.

Джоунс заяви, че двете бивши комунистически страни България и Румъния, които предоставиха бази на американските сили по време на войната в Ирак са "изключително добри кандидати" за въпросните нови планове.

Някои представители на американското правителство и на Конгреса проявиха интерес в използването на войските на НАТО в съответствие с желанието на Пентагона да потърси международна помощ за възстановяването на Ирак. Джоунс заяви, че експертите на НАТО не са получили официална оторизация от политическия комитет на Съюза за разглеждане на такива възможности, но в средите на НАТО този въпрос се обсъжда.

По БТА

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?