Американските военни са освободили задържани иранци в Багдад

Американските военни са освободили задържани иранци в Багдад

Американските военни са освободили в сряда шестима иранци, които работят за енергийното министерство на страната си, ден след като американски войници задържаха иранска делегация в Багдад, съобщи пред СиЕнЕн Ясин Маджид, помощник на иракския министър-председател.  

Американски военни са ескортирали иранците до кабинета на премиера Нури ал-Малики след като били освободени, заяви иранският посланик в Багдад Хасан Каземи Коми, цитиран в сряда от иранската официална агенция ИРНА.

Засега няма коментар от страна на американската армия.

Преди ден ИРНА предаде, че американски военни са арестували членове на иранска правителствена делегация в хотел в източен Багдад и са ги отвели на неизвестно място.

Според Маджид делегацията е пристигнала в Багдад по покана на иракски правителствени представители за подписване на споразумение за доставка на електроенергия.

Американските военни обаче казват, че са задържали “ирански граждани с ирански паспорти” и техните иракски придружители, които носели отличителни знаци на иракското енергийно министерство, на пропускателен пункт на пазар в Багдад. Те са били в автомобили и когато спрели на КПП-то патрулите забелязали, че някои от тях са въоръжени. Войниците са претърсили колите и конфискували оръжието, защото иракчаните нямали специалните разрешения, издавани от правителството, за носене на оръжие, се казва в съобщение на американските военни.  

Видеоматериал на телевизия АП показва как американски военни ескортират 10 души – ръцете им са закопчани отпред, очите им са завързани. Те са изведени от хотел и вкарани във военен автомобил, като действието се развива в същия район на Багдад, където е КПП-то, на което са били задържани.

Говорител на иранското посолство в Багдад не е коментирал случая.  

През януари американските войски задържаха с северен иракски град шестима иранци, за които военните казаха, че са заподозрени в тесни връзки с лица, които атакуват иракските и коалиционните сили.

Президентът Джордж Буш обвини Иран, че обучава иракски бунтовници, които нападат американските войски.

Иранският режим трябва да прекрати тези действия, заяви Буш във вторник. “Докато продължава, аз ще предприемам необходимите действия за защита на нашите войски”, каза той.

Буш допълни, че е оторизирал американските военни командири в Ирак да се противопоставят на такива ирански действия.

Режимът в Багдад отрича да е замесен в иракското насилие.

Вашингтон също така изрази недоволство от ареста в Иран на четирима души с американско-иранско гражданство по обвинение, че работят срещу Ислямската република.

Двама от тях бяха освободени, но не им бе позволено да напускат страната.

Буш също така обвинява Иран, че работи за създаване на ядрени оръжия. Техеран твърди, че ядрената му програма е само за мирни цели.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?