Американските войници си тръгват от Сарафово

Пресаташето на 409-ти въздушно-експедиционен отряд кап. Дейвид Кърли заяви, че вече има заповед за изтегляне на американския военен контингент и че е в действие план за прибирането и опаковането на военното имущество от лагера в Сарафово, предаде БТА.

Поредната група от 28 военнослужещи е отпътувала вчера от летище Бургас, съобщи още кап.Кърли. Той потвърди, че два от самолетите "КС-10" вчера са отлетели през Рамщайн за базата Макгуайър в Ню Джърси. Кърли заяви, че през седмицата всеки ден от летище Бургас ще си тръгват малки групи военнослужещи.

Всички пилоти и хората от екипите за наземно обслужване на авиоцистерните "КС-10" са още тук и ще си тръгнат последни, съобщиха от американската пресслужба. Четирите "КС-10" продължават по разреден график да зареждат във въздуха транспортни самолети "С-17", които пренасят хуманитарни товари за Ирак.

Преди да си тръгнат обаче оканчателно от Сарафово, американски военнослужещи направиха дарение от дрехи, храна и битова техника за децата от Бургаския дом за сираци "Ал. Георгиев-Коджакафалията".

"Това ще бъде нашият прощален подарък за дома, но няма да е последния, защото заедно с пастора майор Марк Хобс вече сме подели инициатива в САЩ да започне събирането на парични средства за сиропиталището", каза полк.Джим Маскетъл, командващ 409-ти въздушно-експедиционен отряд.

Той уточни, че е поел ангажимент заедно с ген.Красимир Петров, директор на РДВР Бургас и членовете на бургаския Ротари клуб да събере необходимите средства за извършването на генерален ремонт и реконструкция на втория етаж на сградата на интерната.

Купихме за децата 2 телевизора, 2 DVD-плейъра, микровълнова печка и скара за кухнята, както и много лакомства с пари, които сме събрали помежду си, каза серж.Джим Сава и уточни, че покупката е била на стойност 7000 лв.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?