Американските войски започнаха да се изтеглят от Кербала

Американските войски в град Кербала започнаха да се изтеглят като част от подготовката за предаване на иракския суверенитет на 30 юни, предаде АП, цитирайки говорител на полското командване на многонационалната дивизия в Централен Ирак.

Изтеглянето е израз и на увереността, че в Кербала, където два месеца коалицията трябваше да се справя с бунт на шиитските милиции, лоялни на радикалния водач Моктада Садр, се връща спокойствието. Това е най-добрият знак, че положението се стабилизира, каза говорителят, подп. Роберт Стшелецки. Войските, които се изтеглят, са от американската Първа бронирана дивизия.

Четирима американци убити в Рамади

Междувременно бе съобщено, че четирима американски морски пехотинци са убити в Рамади, западно от Багдад. Американски военен говорител заяви, че те са загинали при провеждане на "операции за сигурност и стабилност", без да дава повече подробности.

Рамади се намира в т.нар. Сунитски триъгълник, където съпротивата срещу коалиционните сили е най -голяма.

Садр поканен на национална политическа конференция

Комисията, която подготвя национална политическа конференция в Ирак, обяви в неделя, че е поканила за участие радикалния шиитски духовник Моктада Садр.

Според Фуад Махсум, председател на комисията, Садр е започнал да превръща своите отряди в политическа организация, което се оценява като положително.

Махсум каза, че политическата линия на Садр ще продължи да съществува независимо от наличието или липсата на въоръжени отряди, затова му е отправена покана.

Поддръжници на Моктада Садр обявиха въоръжен бунт срещу водените от САЩ коалиционни сили в Ирак след като през април бе спрян издаван от него вестник и бе задържан негов сътрудник, обвинен за убийството на конкурентен шиитски духовник.

Срещу Садр също беше издадена заповед за задържане във връзка със същото убийство.

Боевете приключиха по-рано този месец след постигане на примирие между местните шиитски власти и милциите на Садр. Коалицията, която доскоро имаше за задача да залови или ликвидира радикалния шиит, обяви, че неговата съдба вече зависи от бъдещото иракско правителство.

Садр даде подкрепа за преходния кабинет в Ирак, макар че преди го определяше като марионетка на САЩ.

Около 1000 души от цял Ирак са поканени на конференцията идния месец, ще избере Национален съвет, който да съветва временното правителство.

Съветът ще действа до провеждането на общи избори и има правомощия да одобри бюджета за 2005 г.

Той също така има право на вето върху законодателството, което ще се приема с мнозинство от две трети, ще може да иска обяснения от министрите по водената политика, да избере нов президент или вицепрезидент, ако някой от тях почине.

Все още не е ясно дали Садр ще приеме поканата.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: