Американският адвокат на Пеевски твърди, че обвиненията по закона "Магнитски" са неоснователни

От американската правна кантора "Морган Люис" (Morgan Lewis Consulting) потвърдиха, че депутатът от ДПС Делян Пеевски ги е наел, за да го защитават по закона "Магнитски". "Ще бъда водещият адвокат по този случай", пише Нейтън Хохман, съдружник в Morgan Lewis Consulting в отговор на запитване на онлайн изданието "Дневник".

Първо информация за това се появи във вторник във вестник "Монитор", който е една от медиите, свързани с народния представител и неуспял шеф на ДАНС.


"Делян Пеевски е наел "Морган Люис" да го представлява относно молба, подадена към Държавния департамент и Министерството на финансите съгласно Глобалния закон "Магнитски" за отговорност за нарушения на човешките права", пише Хохман в свои отговори до “Дневник”.

В средата на август стана известно, че американският лобист Джоузеф Огъстин от юридическата компания JWI "Джеферсън Уотърман интернешънъл" е внесъл документите, с които собственикът на фалиралата КТБ и бивш бизнес партньор на Пеевски - Цветан Василев официално кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски".

"Служил съм като старши прокурор и заместник-главен прокурор в Департамента по правосъдието и имам опит в наказателното преследване и разкриването на индивиди, замесени в банкови измами, пране на пари и други трансгранични престъпни дейности, както и в представляването на лица, несправедливо обвинени в такива нарушения", обяснява Хохман.

В "Морган Люис" той е заместник-председател на отдел "Фирмени дела и и глобални разследвания" и, по думите му, е "извършвал сложни разследвания около придобиването и анализа на обширен документален материал и такъв, събран от свидетелски показания от целия свят".

Нейтън Хохман подчертава, че компанията му има ресурси в световен мащаб, включително над 2000 адвокати в 30 офиса по света, включително Европа, Азия и Съединените щати.

"Действаме експeдитивно, за да отговорим на неоснователните обвинения, направени съгласно Глобалния закон "Магнитски" за отговорност за нарушения на човешките права и очакваме да представим подробен отговор в Държавния департамент и Министерството на финансите на Съединените щати", пише още той.

Американската правна кантора "Морган Люис" е обявена през май 2017 г. за най-добрата юридическа фирма в Русия в годишната класация за Европа на Chambers & Partners. Ръководството Chambers Europe, отличаващо кантори от 24 държави на континента, е основано на проучване, включително на оценките на клиенти

Още по темата
Още от България