Американският адвокат на Цветан Василев внесе документите по закона "Магнитски"

Адвокат Джоузеф Огъстин

Американският адвокат Джоузеф Огъстин от юридическата компания JWI обяви, че на 14 август е внесъл официално документите, с които бившият банкер и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски". Това съобщи във вторник журналистката от телевизия BiT Ралица Василева, която за втори път разговаря с Огъстин.

На въпрос какво означават тези действия, адвокатът обяснява, че след внасяне на документите предстои Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ да разгледат доказателствата и твърденията, събрани от фирмата JWI. Ако преценят, че те са достоверни, ще направят предложение към президента Доналд Тръмп да санкционира двете личности, които Василев е посочил в иска си – главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

JWI работи по иска на укриващия се в Сърбия Цветан Василев, който иска да получи закрила от Вашингтон по Глобалния закон "Магнитски".

По повод твърденията на Цацаров, че JWI са платени лобисти, адвокат Огъстин отговаря, че всъщност вземат много малък хонорар от 50 000 долара за основните си разноски и че не го правят за пари, а заради убеждението, че правата на Цветан Василев са нарушени.

В отговор на въпрос за обвиненията срещу Василев и отговорността му за фалита на банката, адвокатът посочва, че са направили много обстойно проучване и са убедени, че клиентът им е невинен, а КТБ е била в добро състояние, което е потвърдено от много западни одитори.

"Наистина смятаме, че г-н Цветанов е жертва и ние се опитваме да му помогнем. Така че, не го правим заради пари и лобизъм. Ние сме на правилната страна на правосъдието", казва още адвокат Огъстин.

Американският закон "Магнитски" дава право на правителството да налага санкции във връзка с нарушения на човешките права и корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?