Американският бизнес: Инвестициите следват върховенството на закона

Оливие Маркет

"Ако искаш да инвестираш в чужда държава, важно е тя да има имиджа да страна, която в край сметка спазва принципа за върховенство на закона. Един инвеститор винаги ще дойде, ако знае, че в страната, в която ще инвестира, са приложени правилните реформи и най-вече се прилагат реформи за борба на корупцията", заяви президентът на Американско-българската търговска камара (АмЧам) Олииве Маркет по време на онлайн конференция "България, като нова топ "ниършоринг" дестинация". 

Маркет уточни, че е наясно, че коментарът му не е по основната тема на форума. "Но ако трябва да сме критични от Американската търговска камара, това е критиката, която бих отправил", каза той, цитиран от БТА.

Вторият аспект по отношение на привличането на чуждестранни инвеститори в България е свързан с улесняването да се прави бизнес, както и електронното управление, допълни той. Според него България е страна, която е богата на умни, талантливи и квалифицирани хора и  държавата трябва да покаже лидерство в насърчаването на електронното управление. Това ще мотивира чуждестранните инвеститори да се установят в България, защото ще е по-лесно да се регистрира компания.

Заместник-министърът на икономиката Стамен Янев, който доскоро бе шеф на агенцията за инвестиции, призна, че много неща трябва да се направят в областта на върховенството на закона. По думите му е много важно да се отговори на потребностите на бизнеса.

Янев призова чуждестранните инвеститори да се обръщат към агенцията и министерството, ако се сблъскат с "някаква нерегулаторна практика".

Ако направите това, вие може да се справите и дори да избегнете проблеми, свързани със зачитането на принципа на върховенството на закона, смята зам.-министърът. Според него правителството и министерствата действат проактивно и са в готовност да се справят с всички нерегламентирани практики.

По време на форума Стамен Янев съобщи, че за развитието на инициативата - България - "ниършоринг" дестинация, ще се използват телевизионни и други рекламни кампании за представяне на инвестиционните възможности на страната. Ще трябва да се набележат компаниите, които биха били заинтересовани от инвестиции в страната. Освен това се планират събития, насочени към чуждестранните инвеститори, както и роудшоу.

Янев изброи предимствата на страната, сред които посочи данъчната система, квалифицираната работната сила, като изтъкна, че част от хората са без работа заради коронакризата, което може да породи интерес те да бъдат привлечени на работа от инвеститорите. Най- важният стимул според мен е, че България е прекрасно място за живее, работа и за развиване на собствения талант, каза Янев.

Сред изводите от анкета на Българската агенция за инвестиции сред 25 компании от различни сектори, оповестени по време на форума, е че България вдъхва доверие на потенциалните инвеститори, българският бизнес е достатъчно зрял, той се позиционира много добре сред световната верига за доставки, в страната има добро качество на бизнес среда, България разполага с работна ръка, но трябва да подобри уменията ѝ, смятат още затипаните в проучването.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес