Американският боец, убил 16 афганистанци, с бели петна в паметта и дълг за 1.5 млн. долара

Робърт Бейлс (в дясно)

Американският сержант Робърт Бейлс, който е арестуван за убийството на 16 цивилни афганистанци, сред които девет деца и три жени, "няма спомен" за случката, заяви неговият адвокат, цитиран от Ройтерс във вторник. Вестник "Дейли телеграф" пък съобщи, че боецът има да плаща дългове за 1.5 млн. долара в родината си покрай стари финансови измами.

"Той не помни. Има спомен за по-рано и за по-късно вечерта, но не и за периода по средата", заяви адвокатът на Бейлс Джон Хенри Браун след среща с клиента си във форт Лийвънуърт, Канзас, където войникът беше прехвърлен, след като беше изтеглен от Афганистан.

Срещу сержанта все още не са повдигнати официални обвинения. Очаква се това да се случи до края на седмицата.

Съпругата на Бейлс Керилин изрази скръбта си за смъртта на цивилните афганистанци и помоли американската общественост за разбиране. "Нашето семейство няма почти никаква информация освен тази, която излиза в медиите. Това, за което съобщават те, е напълно нетипично за мъжа, когото познавам. Аз също искам да знам как е възможно това", заяви тя.

Бейлс, който е бил в Афганистан на четвъртата си ротация, е раняван два пъти при предишните си три мисии в Ирак. В единия случай е загубил част от крака си при експлозия, а в другия е получил мозъчно сътресение след инцидент с автомобил. Браун, неговият адвокат, оспорва предположенията, че постъпката на сержанта може да е била предизвикана от злоупотреба с алкохол и проблеми в брака.

Ройтерс посочва, че Бейлс е имал и други сблъсъци със закона – нападение през 2002 г. и порицание за лошо поведение, след като напуснал мястото на пътнотранспортно произшествие през 2008 г.

"Дейли телеграф" пише, че преди да постъпи в армията е обрал възрастна двойка чрез престъпна финансова схема. Бейлс е работил като борсов посредник в Охайо. През 2000 г. неговият клиент Гари Либхнер е поискал той да продаде негови акции, за да може да плати разходите по лечение, но в крайна сметка нито той, нито съпругата му получили парите си от Бейлс.

Тогава Бейлс не бил обвинен за извършено криминално деяние. Заради измамата обаче той и няколко колеги били пратени на арбитражен съд през май 2000 година. Бейлс не се явил на нито едно от заседанията на съда и 18 месеца по-късно постъпил армията.

Според документи на американския финансов регулатор - Управлението за финансово и промишлено регулиране, случаят приключил през 2003 г. Тогава арбитражният съд постановил, че Бейлс е бил замесен в измамна схема, че е вложил пари в нежелани инвестиции, че е участвал в неразрешена търговия.

Бейлс бил осъден да изплати 637 000 долара компенсации плюс лихвите, още 673 000 долара за нанесени щети, подлежащи на наказание и глоба, както и 216 000 долара разходи по делото. Заедно с лихвите цялата сума прави общо 1.5 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?