Американският държавен секретар бе посрещнат във Ватикана като специален гост

Антъни Блинкън и папа Франциск

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес бе посрещнат като ВИП гост във Ватикана и получи възможността да направи частно посещение в Сикстинската капела, придружен само от екскурзовод, преди да разговаря при закрити врата с папа Франциск, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън е първият високопоставен служител на правителството на Джо Байдън, приет на частна аудиенция от Светия отец.

Аудиенцията продължи около 40 минути и премина в "сърдечна атмосфера", каза говорителят на Ватикана Матео Бруни. Папата си припомнил своето посещение в Съединените щати през 2015 г. и изразил обичта си към американския народ, добави Бруни.

От Ватикана обаче не коментираха дали двамата са обсъждали дълбокото разделение между американските свещеници по въпроса дали да дават причастие на политици, подкрепящи правото на аборт, като президента Джо Байдън.

Срещата с папата продължи необичайно дълго за човек, който не е държавен ръководител, отбелязва АП.

Блинкън днес разговаря и с втория по ранг свещенослужител на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, който е държавен секретар на Ватикана, както и с въшния министър архиепископ Пол Галахър.

Визитата на Блинкън идва след взето решение от американските католически епископи, което може да доведе до лишаване от причастие на политическите лидери, подкрепящи аборта, като ревностния католик Джо Байдън, отбелязват Ройтерс и Франс прес.

Блинкен, който е от еврейски произход, но не е практикуващ евреин, е женен за католичка, съпругата му обаче не го придружи при визитата му.

Споделяне

Още от Свят