Американският държавен секретар е готов да отиде в Техеран

Майк Помпейо, сн. БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че е готов да посети Техеран и да се появи по иранската телевизия, за да има възможността да направи обръщение към иранския народ, съобщи Франс прес.

На въпрос на телевизия "Блумбърг" дали е възможно един ден да посети иранската столица, Помпейо даде положителен отговор. Държавният секретар отговори положително и на въпрос дали би приел да се появи по иранската телевизия.

"Бих приветствал възможността да говоря директно на иранския народ", каза Помпейо, като подчерта, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф идва в Ню Йорк и се движи с кола "в най-страхотния град в Съединените щати".

Зариф "говори пред медиите, говори на американския народ и има възможността да разпространява иранска пропаганда чрез американските медии. Бих искал да имам възможността не да правя пропаганда, а да кажа истината на иранския народ за това какво правят неговите лидери", изтъкна Помпейо.

Американският президент Доналд Тръмп миналата година изтегли едностранно Съединените щати от сключеното през 2015 г. във Виена споразумение за иранската ядрена програма и отново въведе санкции срещу Техеран.

Помпейо заяви пред телевизия "Блумбърг", че САЩ продължават да оказват натиск върху Техеран, за да убедят иранските лидери, че Иран трябва да се държи като нормална държава, за да може и иранският народ да живее нормален живот.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?