Американският еврейски комитет се възмути от Мишо Шамара и властта

Американският еврейски комитет се възмути от Мишо Шамара и властта

Американският еврейски комитет (AJC) разпространи в сряда своя остра позиция по повод изцепката на рапъра Мишо Шамара, превърнал се през последните два месеца в най-отявления привърженик на кабинета "Орешарски".

От организацията критикуват родната власт и проправителствената ТВ7 заради бездействието ѝ след "появата на антисемитизъм на българската политическа сцена". Неотдавна Шамара нарече бившият финансов министър Симеон Дянков "най-некадърната еврейска гад" в интервю за медията, свързана с Делян Пеевски и Цветан Василев.

"Натъжени и шокирани сме, че България, страна, широко известна с духа си на толерантност и взаимно уважение, позволява подобни инциденти да отшумят без никакво осъждане от телевизията или от публични служители, макар че, за тяхна чест, граждански лидери незабавно го осъдиха. Нещо повече - това се случва в момент, когато елементи от партия "Атака", която формално не е част от правителствената коалиция, но ѝ осигурява парламентарно мнозинство, също изразява ксенофобски и антисемитски настроения", казва Дейвид Харис, изпълнителен директор на AJC, цитиран от "Ройтерс".

Думите на рапъра предизвикаха сериозно възмущение и у нас от страна на редица български организации, включително и такива на еврейската общност в страната. Това го принуди да се извини за "неволно изпуснатата механично клиширана реплика".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?