Американският Конгрес окончателно одобри плана на Байдън за възстановяване

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър показват одобрения план

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие плана на президента Джо Байдън, съдържащ мерки в подкрепа на икономиката и на американците, засегнати от коронавирусната криза. Планът е на стойност 1,9 трилиона долара, предадоха световните агенции.

Той бе подкрепен от 220 членове на Камарата, а срещу него гласуваха 211 конгресмени, сред които и един демократ. В събота планът беше приет и в Сената на Конгреса. В петък Байдън ще подпише законопроекта, съдържащ мерките, заложени в плана.

Съгласно тях милиони американци, засегнати от коронавирусната криза, ще получат чекове с директни помощи до 1400 долара на човек или до 2800 долара на семейна двойка, както и още 1400 долара за зависещо от този човек или тази двойка лице. Общата сума за тези помощи е 400 милиарда долара. Пълната сума от тази помощ ще получат двойки с годишни приходи от 150 000 долара и лица с годишни приходи от 75 000 долара. При лицата и двойките с по-големи приходи, чекът ще бъде по-малък. Помощите ще започнат да се изплащат още този месец.

По 300 долара седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9,5 милиона останали без работа заради коронавирусната криза американци. Тази мярка ще продължи до 6 септември.

Предвидени са и 350 милиарда долара помощи за щатските и местните власти, в чиито бюджети се отвори дупка заради пандемията. С тези пари те ще могат да разполагат до края на 2024 г.

За училищата ще бъде отделена допълнителна помощ в размер на около 130 милиарда долара. Парите ще бъдат използвани за намаляване на размерите на класовете и за промяна в класните стаи, така че да има социална дистанция, да се инсталират вентилационни системи, да се купят лични предпазни средства. Парите ще се използват и за наемане на повече персонал. С 40 милиарда долара ще бъде увеличено финансирането със същата цел на колежите и университетите.

Нова програма за ресторантите и баровете, засегнати от пандемията, ще получи 29,6 милиарда долара. Грантове до 10 милиона долара ще бъдат отпускани на компании.

Планът предвижда и около 50 милиарда долара за разширяване на тестването за коронавируса и за подобряване на проследяването на контактите с помощта на нова инфраструктура. Над 15 милиарда долара ще бъдат използвани за ускоряване на разпространението и инжектирането на ваксини срещу коронавируса. 1 милиард долара ще отиде за усилия за засилване на доверието във ваксините, а 10 милиарда долара ще бъдат използвани за увеличаване на доставката на медицинско оборудване с цел борба срещу коронавируса.

Около 3 милиарда долара ще бъдат осигурени на щатите за справяне и с психически проблеми и други подобни разстройства, задълбочени от пандемията. Над 14 милиарда долара ще бъдат насочени в подкрепа на министерството по въпросите на ветераните.

Планът предвижда и увеличаване на данъчните отстъпки на семействата с деца с до 3000 долара за всяко дете между 6 и 17 години и до 3600 долара за всяко дете под 6 години.

Около 30 милиарда долара ще се използват и за домакинствата с ниски доходи, за да платят наемите си или за подпомагане на бездомниците. 10 милиарда долара ще се използват за собственици на имоти, които заради пандемията не могат да си платят сумите по ипотечните заеми и да покрият други разходи.

Законопроектът не получи подкрепа от страна на конгресмените републиканци, според които той струва прекалено много и САЩ не могат да си го позволят.

Това е първата сериозна законодателна победа на президента Джо Байдън, пише британският в. "Гардиън".

Помощният пакет е кулминацията на решителните действия на Байдън и демократите да изпълнят предизборните си обещания за овладяване на коронавируса и за бързо гарантиране на икономическа помощ за американците, засегнати негативно от пандемията. Байдън обаче не успя да привлече нито един конгресмен от Републиканската партия, който да подкрепи помощния пакет. Това е индикация за непреодолимите партийни разделения в Конгреса, с които най-вероятно ще се сблъска американският президент при опитите си да прокара следващи законодателни инициативи, изтъква "Гардиън".

Това е шестият голям помощен пакет за справяне с коронавируса, който приемат конгресмените, след като пандемията достигна САЩ преди около година, пише в. "Вашингтон пост". Огромният размер на помощите, отпуснати досега от Конгреса, е пряко свързан с огромните поражения, които коронавирусът нанесе на Съединените щати - 29 милиона заразени, над 527 хиляди смъртни случая, сериозни икономически вреди и загубата на десет милиона работни места от началото на кризата досега, обобщава американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?