Американският миноносец мина през Босфора за военно учение с България

Американският ескадрен миноносец "Тракстън"

Американският ескадрен миноносец "Тракстън" премина следобед през пролива Босфора, за да участва в учение в Черно море, в разгара на противопоставянето между САЩ и Русия по въпроса за Украйна, съобщи Франс прес. 

"Тракстън" напусна вчера сутринта натовската база Суда на остров Крит.  "Тракстън" е част от ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш", която в момента изпълнява оперативни задачи в зоната на действие на Шести американски флот, покриваща Европа и Африка.

Американският военноморски флот съобщи, че бойният кораб ще участва в учение с военноморските сили на България и Румъния, предвидено много преди отплаването му от САЩ.

След отстраняването от власт на проруския украински президент Виктор Янукович разполагането на руски сили около стратегическите зони на Крим предизвиква силно дипломатическо напрежение между Русия и Запада, който реши да предприеме санкции срещу Москва.

Във вторник два руски военни кораба преминаха през Босфора на път за Черно море и базата им в Севастопол в Автономната република Крим. Фрегата на украинския военноморски флот също навлезе в Черно море. 

Маневрите са планирани още през миналата година и според трите държави нямат връзка с напрежението в Крим.

 

Oт българските военноморски сили съобщиха, че учението ще се състои на 11 март югоизточно от град Констанца. От българска страна в учението ще участва фрегата "Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. Румънските ВМС ще участват с 3 кораба. 

 

В рамките на учението ще се изпълняват задачи по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, както и тренинги с обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?