Американският моден гигант "Майкъл Корс" купува "Версаче" за 2 млрд. долара

Американският моден гигант "Майкъл Корс" купува "Версаче" за 2 млрд. долара

Американският моден гигант "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings) купува легендарната италианска марка "Версаче", основана от Джани Версаче през 1978 година. Сделката се оценява на не по-малко от 2 милиарда долара, съобщи Ройтерс. По-късно от "Майкъл Корс" потвърдиха официално за сделката. Тя е за 80% от "Версаче", а стойността ѝ е 2.12 млрд. долара.

След придобиването на легендарната модна марка купувачът ще се прекръсти на "Капри Холдингс" по името на известния италиански остров.

Донатела Версаче - сестрата на убитият през 1997 г. Джани Версаче, ще запази поста си на творчески директор. Тя става акционер в "Капри Холдингс" заедно с брат си Санто и дъщеря си Алегра. Тримата ще получат още 150 млн. евро под формата на акции. Джонатан Ейкройд остава главен изпълнителен директор на "Версаче".

Целта на Джон Айдъл, президент и изпълнителен директор на "Майкъл Корс", е да доведе "Версаче" до 2 млрд. долара приходи годишно, да увеличи от 200 на 300 магазините по света, да ускори продажбите онлайн и да разшири дела на аксесоарите и обувките в приходите от 35% на 60%..

"Майкъл Корс" има амбиция да разшири портфолиото си от луксозни марки, след като миналата година придоби британския производител на обувки "Джими Чу" (Jimmy Choo) за 1.2 млрд. долара.

Бъдещият "Капри Холдингс" иска да увеличи присъствието си на европейския и особено на азиатския пазар.

Преди да се стигне до сделката с "Макъл Корс", италианската модна къща обмисляше листване на борсата, за да финансира международната си експанция. Борсовият дебют на "Версаче" обаче беше отложен. По неофициална информация, американският фонд за дялови инвестиции "Блексоун" (Blackstone), който притежава 20% от италианския моден гигант, е преценил, че представянето на модната компания е разочароващо и недостатъчно, за да оправдае листване на борсата. В същото време, "Блекстоун" нямал намерение да инвестира повече във "Версаче" и за това се търсел купувач.

Споделяне

Още от Бизнес