Американският посланик изчетка прокуратурата

Американският посланик изчетка прокуратурата

 Водещ приоритет на посолството на САЩ е да помага на прокуратурата на България, заяви в петък американският посланик Джон Байърли след среща с главния прокурор Борис Велчев, на когото връчи дарение от 6 компютъра, закупени със средства на ФБР.

Байърли подчерта удоволствието, с което САЩ ще помагат на българското държавно обвинение в борбата с престъпността и корупцията като припомни, че това не бе възможно в продължение на много години, без да визира поименно предшественика на Велчев Никола Филчев, който бе персона нон грата за Вашингтон.

Свидетелите сме на обрат, при който престъпниците и техните организации осъзнават, че дните им са преброени, заяви Байърли. Той посочи, че само до преди две години в България нямаше осъдени лица за пране на пари и нямаше законодателство за отнемане на незаконно придобито имущество. Днес вече има произнесени присъди и няколко души вече са в затвора, допълни той.

Байърли заяви, че често журналистите го питат дали вижда подобрение в работата на прокуратурата, но според него по-добре би било този въпрос да бъде отправен към хората, които са в затвора. “Техният отговор ще бъде много ясен и еднозначен “, обясни посланикът.

Един от акцентите в сътрудничеството между България и САЩ е запознаването с т.нар. бизнес модел. Неговата цел е да се ликвидира престъпната организация като предприятие в неговата цялост, коментира Байърли. Осъждането и изпращането в затвора на престъпни фигури от средно ниво не е достатъчно условие за успех, подчерта той.

Според него най-сигурният начин една престъпна структура да бъде унищожена е да бъдат елиминирани паричните постъпления, които поддържат нейното функциониране.

Под ръководството на Борис Велчев прокуратурата отново е отворена за партньорство, каза Байърли и добави, че по молба на Велчев съвместната работа между двете страни поставя сериозен акцент върху борбата с организираната престъпност.

Вече сме вложили значителен ресурс в подпомагането на прокуратурата и чрез американското министерство на правосъдието ще продължим да го правим поне още три години, заключи той. Дипломатът обаче отказа да коментира резултатите от проверката по скандала “Овчаров-Александров” с аргумента, че не било коректно.

Борис Велчев бе питан от журналисти за актуалния развой на събитията около скандала и по-специално за очакваната оставка на шефа на следствието Ангел Александров. Главният прокурор отговори, че би коментирал евентуална оставка на Александров, само ако тя стане факт. “Имахме разговор и се разбрахме, че той трябва да обяви дали подава оставка или не”, каза Велчев.

По повод коментарите на депутата от левицата Татяна Дончева, че прокуратурата се прави на смешна с проверката по мегаскандала, Велчев отказа коментар с думите, че главният прокурор и политиците са в много различно положение. Всички политици могат да коментират главния прокурор, когато и както пожелаят, но главният прокурор не може да коментира тях, каза той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?