Американският посланик не очаква засега среща Борисов – Обама

Посланик Марси Рийс. Снимка: БГНЕС

Посланикът на САЩ в България Марси Рийс заяви, че все още е твърде рано да се обсъждат следващите външнополитически инициативи на администрацията на новоизбрания президент Барак Обама. Така тя отговори на въпрос дали се очаква в началото на втория мандат на Обама догодина да има двустранна среща в Белия дом с президента Росен Плевнелиев или с премиера Бойко Борисов и дали се работи за такава среща.

 

"До момента сме имали доста посещения в България и доста срещи на високо ниво и като посланик се надявам, че те ще продължат", отбеляза Марси Рийс.

 

В отговор на въпрос дали ще има напредък по визовия въпрос за българите, посланик Рийс отново посочи, че програмата за безвизово пътуване има определени изисквания и страните, които кандидатстват за включване в нея, трябва да ги изпълнят.

 

"Решението не е политическо", каза Марси Рийс.

 

Едно от условията за безвизов режим е процентът на отказаните визи да е под 3. Отказите за българи обаче варират около и над 10 процента.

 

"Има определени трайни и основни неща във връзка с отношенията между САЩ и България - отличното ни сътрудничество на много нива, партньорството ни в НАТО, фактът, че България е член на ЕС, и отличните и важни отношения между САЩ и Евросъюза", посочи още Марси Рийс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят