Американският посланик не вярва България да попадне в руската зона на влияние

Американският посланик не вярва България да попадне в руската зона на влияние

Няма никаква възможност новоизбраният американски президент Доналд Тръмп и руският му колега да си поделят зоните на влияние в световен мащаб и България да попадне в тази на Русия.

Това заяви посланикът на САЩ в София Ерик Рубин в събота пред Дарик радио. Според него "американската ангажираност към България във всички области ще продължи ще се задълбочава и никой не бива да се съмнява в това".

Тоя заяви още, че през тази година ще лобира за осъществяването на среща на високо ниво между двете страни, включително в лицето на държавните глави Доналд Тръмп и Румен Радев.

Попитан за вероятността САЩ да махнат визите за български граждани, Рубин заяви, че процесът по издаването им е бил облекчен, около 85% от кандидатствалите българи получават документите и бяха въведени 10-годишните визи. Според него на този етап няма причина за промяна на тази политика, освен ако конгресът на САЩ не промени законодателството.

"Мисля, че ще продължим с този напредък, само че в близко бъдеще не мисля, че може да се очаква отмяна на визите", каза Рубин.

По думите му американските инвестиции в България през последните години растат, като в периода 2013-2015 г. са на стойност около 1 млрд. лева. Посланикът прогнозира, че търговските взаимоотношения между двете държави ще продължат да се развива, независимо от политиката на Тръмп за оттегляне от международни търговски споразумения.

Рубин отбеляза още, че Щатите очакват от България да изпълни ангажимента си плащанията ѝ към НАТО да достигнат 2% от БВП. Помолен да коментира репликата на Тръмп, че Алиансът е "остаряла" организация, той заяви, че президентът е дал да се разбере, че е недоволен от ситуации, в които организацията не е реагирала при терористични нападения срещу нейни членове и ролята ѝ можело да се засилва в тази посока.

"САЩ по никакъв начин не признават опита за анексиране на Крим от страна на Русия, аз съм убеден, че ние няма да го направим, Крим е украинска територия", каза още Рубин в отговор на въпрос.

По повод искането на Турция за екстрадицията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, американският посланик допусна, че позицията на страната му по темата едва ли ще претърпи промяна. Режимът на Реджеп Тайип Ердоган обвиняват Гюлен за опита за военен преврат миналото лято, но САЩ искат конкретни доказателства, за да разгледат искането за екстрадицията му.

Споделяне

Още от България