Американският посланик отново заяви, че е чувала за натиск над журналисти

Марси Рийс, сн. БГНЕС

Посланикът на САЩ Марси Рийс заяви, че на пръв поглед медийният пазар у нас изглежда много оживен – има много вестници, телевизии, списания,  но когато е говорила с журналисти, те са се оплаквали от политически и икономически натиск. Пред Нова телевизия тя коментира, че за да избегнат този натиск  вероятно журналистите си налагат автоцензура. Рийс не за първи път говори за автоцензура и сплашване на журналисти.

Американският посланик коментира и визовия режим за българите: ”Програмата за свалянето на визите за България има конкретни правила, вписани в американското законодателство, така че въпросът е страната да изпълни всички тези законодателни изисквания”. България все още не отговаря на изискването за малък брой откази на кандидатстващите.

Посланикът на САЩ коментира и енергийната независимост в България и САЩ. ”Когато говорим за енергийна независимост, говорим за диверсификация, която дава алтернативи – ако един от източниците е прекъснат, например по време на бедствия, се разчита на негова алтернатива, за не се случват крайни извънредни ситуации”, посочи тя.

”Благодарение на шистовия газ може да се окаже, че в САЩ ще станем енергийно независими”, заяви Рийс.

”В САЩ проведохме продължителен дебат за шистовия газ, особено сред гражданите които живеят регионите с добив. Те обсъдиха всички проблеми – така се придобива необходимата информация”, каза дипломатът. По думите ѝ и в България трябва внимателно да се проучи и обсъди темата.

Според американския посланик е добре е да се питат хората за важни въпроси и след това те да се подлагат на обществено гласуване. Това поне е традицията в САЩ, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?