Американският посланик призова България да инвестира в армията си

Модернизацията на ВВС е необходима заради сигурността на пилотите и зависимостта от Русия

Ерик Руби, сн. БГНЕС, архив
Американският посланик у нас Ерик Рубин призова България да инвестира в модернизацията на армията си и да изпълни плана си за повишаване на военните разходи до 2% от Брутния вътрешен продукт годишно. 
 
"България е сред малкото съюзници в НАТО, вече създали постижим план за достигане на 2 процента от БВП за отбрана до 2024 година. Сега той трябва да бъде приведен в действие и да бъде постигнат реален прогрес", каза посланик Рубин в лекция за НАТО и двустранното сътрудничество между България и САЩ.
 
По думите му колективната сигурност изисква не само споделени задължения, но и инвестиции в способностите ни.
 
Той припомни, че в последните години модернизацията на армията е била отложена и България продължава да разчита на оборудване от съветската ера.
 
Правителството в момента подготвя три военни проекта – за нов тип изтребители, бронирани машини и патрулни кораби. Те са на обща стойност над 4 млрд. лева и ще бъдат разплащани разсрочено през следващите десетина години. 
 
Рубин посочи, че придобиването на нови бронирани машини ще помогне за засилване на ролята на България в НАТО, помагайки и за сигурността на българските граници и националната територия.
 
Модернизирането на флота пък ще помогне за охрана на бреговата линия и за по-засилено използване на добре тренираните български ВМС, както и за повече възможности за съвместни тренировки със съюзници и партньори. 
 
А нов оперативно съвместим с НАТО изтребител ще даде възможност на талантливите пилоти от ВВС да тренират с повече съюзници и партниращи нации, включително повечето съседи. 
 
Рубин добави, че Гърция, Турция и Румъния използват Ф-16, но отбеляза, че България решава кой е най-добрият избор.
 
По думите му е ясно, че страната трябва да модернизира скоро ВВС заради сигурността на пилотите, както и за да намали зависимостта от Русия за военните си нужди.
 
Ерик Рубин каза, че за него, като американски посланик, е естествено да спомене американско оборудване, но модернизация и оперативна съвместимост с НАТО, какъвто и да е изборът на екипировка, са крайно необходими на България за изпълнение на ангажиментите към алианса. 
 
Очаквано и американският бизнес има силен интерес към военните проекти в България. 
 
Дипломатът обобщи, че преди срещата на върха на НАТО в Брюксел идния месец България е в позицията да се отличи сред съюзниците. 
 
С миналогодишното военно учение "Сейбър гардиън 17", успешното председателство на Съвета на ЕС и началото на подготовката за "Сейбър гардиън 19", България вече има едно "уникално резюме" сред съюзниците.
 
Предприемането на действия сега във връзка с изпълнението на плана за разходите за отбрана и модернизационните планове тъкмо преди срещата на върха, ще открои България и ще я постави в една изключително благоприятна позиция по време на срещата в Брюксел през юли, посочи Ерик Рубин, цитиран от БТА.
 
По думите му САЩ застават до България в действията ѝ за изпълнение на тези мерки, но само България и самите българи могат да вземат нужните решения. 
 
"Както се вижда в последните 25 години, България е способна на големи постижения, когато се съсредоточи върху определена цел, каквито бяха членството в Европейския съюз и в НАТО", каза посланикът.
 
"България също така показва способност да мотивира и вдъхновява своите съседи, които желаят да извървят нейния път. Очаквам с нетърпение да видя какви стъпки ще предприеме България в Алианса и като регионален лидер, и съм изпълнен с оптимизъм за бъдещето на страната, за нашите двустранни взаимоотношения, за всички наши страни в НАТО и за ролята на България в Алианса", добави посланик Ерик Рубин. 
 
 
  
Споделяне

Още от България