Американският посланик в Букурещ призовава правителството да изкорени корупцията

Румънските вестници коментират днес изказването от събота на американския посланик в Букурещ Майкъл Гест, че румънското правителство трябва да удвои усилията си за изкореняване на корупцията.

Зиарул де Яш цитира думите на генералния секретар на СДП Дан Матей Агатон, който поиска вчера от Гест конкретни примери за корупция, за да може правителството да се намеси незабавно.

Агатон посочи, че Майкъл Гест е трябвало да използва дипломатически канали, за да изпрати съобщението си, пише Зиарул де Яш и допълва, че Агатон е бил раздразнен, че декларацията на Гест се е появила първо в медиите. В. Ромъния либера коментира, че лидерите на СДП са се разсърдили на Гест, че ги е критикувал публично.

Същевременно в. Адевърул публикува статия, озаглавена "Българският урок". В статията, посветена на интеграцията на Румъния към ЕС, се посочва, че България, за разлика от Румъния, е получила миналата година статут на функционираща пазарна икономика и няма намерение да чака Румъния, ако "тя закъснее за срещата" в ЕС.

Според автора на публикацията, ако технократите в ЕС използваха в сравнението на икономиките единна и обективна мярка, Румъния би изглеждала по-добре от България. Според него румънската икономика изглежда повече пазарна, отколкото българската.

Конвулсиите в българската политика в последно време /ремонта на правителството, оставката на министъра на финансите/ имат същата причина: липсата на структурни реформи, които да извадят икономиката от тунела, пише авторът на Адевърул. Но Европейската комисия не сравни България с Румъния, а Румъния със самата нея, но отпреди 5-10 години. Сравнени така, българите са отбелязали значителен напредък, отбелязва авторът.

Той прави преглед на напредъка на България през последните седем години, като се спира главно на въвеждането на валутния борд, и посочва, че от тази гледна точка България изглежда сега Рай. Авторът на Адевърул отбелязва обаче, че след въвеждането на валутен борд България е станала сигурна страна за чуждестранните банки, но не и за българите.

За разлика от България, Румъния не постигна напредък, който да задържи вниманието на международната общност, пише авторът на Адевърул. Той смята, че всички правителства в Румъния след 1989 г. са водили непоследователна политика и не са изпълнявали проектите си докрай. Затова на Румъния се гледа като на непредвидима страна, която има нужда от още наблюдение.

Докато управляващите в Румъния тичат само след гласове и оставят проблемите в икономиката в сметката на външната подкрепа, е трудно да се предположи, че имиджът на страната ще се промени, което ще натежи вероятно в очаквания доклад на Европейската комисия, заключава авторът на Адевърул.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?