Американският посланик в Естония подаде оставка разочарован от Тръмп

Джеймс Мелвил

Посланикът на САЩ в Естония Джеймс Мелвил съобщи на страницата си във "Фейсбук", че подава оставка, защото не може да приеме коментарите на президента Доналд Тръмп за Европейския съюз, НАТО и европейските партньори на страната.

Дипломат с 33 години кариера и посланик от 2015 г. вТалин, той е трябвало скоро да се пенсионира, но в съобщението, достъпно само за тези, които са му приятели в социалната мрежа, споделя, че поведението и думите на Тръмп са ускорили оттеглянето му, съобщи „Форин полиси“.

"ДНК-то на служителите във външното министерство е програмирано да подкрепя политики и ни обучават от самото начало, че ако някога стигнем до момента, в който повече не можем да спазим това - особено ако става дума за човек на ръководен пост - достойното поведение е да се подаде оставка. След като служих на шестима президенти и 11 държавни секретари никога не съм си мислил, че този момент ще настъпи за мен", пише Мелвил.

"Да казва президентът, че ЕС "е създаден, за да се възползва от САЩ, да нападнат касичката ни", или че "НАТО е толкова лоша [организация], колкото НАФТА" е не само фактически невярно, но и за мен е доказателство, че е време да си тръгна", продължава посланикът.

Изданието твърди, че позицията му е изненадала няколко служители в Държавния депратманет, работили с Мелвил. Те го описват като изключителен професионалист, който никога не си е позволявал американската вътрешна политика да влияе на работата му.

Съобщението, в което посланикът казва, че "до мозъка на костите" си е убеден колко важна е американската подкрепа за НАТО, идва десетина дни преди годишната среща на върха на алианса в Брюксел. Тръмп поднови атаките си срещу НАТО, а съюзниците се опасяват, че квалификациите, които прави по адрес на съюза, продължават да отслабват трансатлантическите връзки.

Освен това докато повечето от европейците се опитват да изолират Путин от завръщане в голямата политика, Русия анексира територии на съседите си, подкрепя гражданска война в Украйна и диктатура в Сирия, дестабилизира редица страни и се въоръжава, а Тръмп отива почти веднага след срещата на НАТО на разговори с руския президент Владимир Путин.

"Тръгвам си доброволно и с дълбока благодарност, че можах да служа на страната си честно в продължение на дълги години. Уверен съм, че Америка, която е и винаги е била велика, един ден ще се завърне и към това да бъде права", казва още посланикът и посочва 29 юли като последния си работен ден. Това бе потвърдено и в кратко съобщение на Държавния департамент.

Това се случва в момент, когато за нов естонски посланик във Вашингтон е предложен 36-годишният главен секретар на министерството на отбраната Йонатан Всевиов, а Тръмп не е определил кого предлага за одобрение като нов представител на САЩ в Талин.

Белият дом предложи о.р. контраадмирал Едуард "Сони" Массо, който е от естонски произход, но осем месеца по-късно - през май 2018г., името му бе оттеглено без да се е стигнало дори до насрочване на изслушването му в Сената. Массо е служил в структурите на НАТО и командването на американските части в Европа, а в момента има консултантски бизнес и прави анализи за консервативния Потомак институт за политически изследвания и кибер сигурност.

Два дни преди да приключи мандата на президента Барак Обама той написа критична статия за сделката с Иран в "Брийтбарт", известното с агресивния си тон издание на крайната десница в САЩ, ръководено тогава от Стивън Банън. Американски медии твърдят, че Массо е служил във флота с Банън, който през август 2016г. оглави кампанията на Тръмп, а през ноември стана и главен стратег - позиция, която продължи да заема и в Белия дом. Той се задържа на поста до началото на април 2017г., като медии съобщиха, че през това време е получил изключение от етичните правила за служителите и е можел да работи за "Брийтбарт".

Преди назначението в Естония посланик Мелвил е бил зам.-ръководител на посолството в Берлин, а преди това е работил в Русия, ГДР, Франция и НАТО.

Споделяне

Още от Свят